2018. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Negyvenmillió gyerek szenved a légszennyezéstől Indiában

Legalább 47 millió öt év alatti gyereket sújt Indiában az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettség – jelentette hétfőn a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet hivatalos adatokra hivatkozva.

A beszámoló 630 millió embert, a több mint 1,3 milliárd lakosú India több mint 50 százalékát öleli fel, 330 településről. Indiában ugyanis nem minden településen vezetnek nyilvántartást a környezetszennyezésről és annak mértékéről.

Közülük körülbelül 550 millió ember él olyan helyeken, ahol a PM10 (az 1 köbméter levegőben mért 10 mikron átmérőjűnél kisebb porszemcsék koncentrációja) meghaladja az egészségügyi határértéket, míg közülük 180 millióan e határértéket kétszeresen meghaladó területeken élnek. 

A légszennyezettség mértékét tekintve a helyzet a fővárosban, Újdelhiben a legsúlyosabb, ahol a PM10 értéke átlagos értéke 290 volt 2016-ban. Ez csaknem ötszöröse az indiai hatóságok által megengedett értéknek.

Szunil Dahija aktivista, a jelentés szerzője ugyanakkor elmondta, hogy ennek az értéknek akár a dupláját is mérhetik az országnak azokon a részein, ahol nem vezetnek nyilvántartást a légszennyezettség mértékéről.

Az indiai fővárosi közigazgatási terület vezetése az utóbbi években több intézkedést hozott a légszennyezettség enyhítésére. Egyebek mellett korlátozták a gépkocsik használatát, és díjfizetési kötelezettséget vezettek be a városon áthajtó teherautósokkal szemben, de ezek a lépések kevés eredményt hoztak.

Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 21. századi számvetés: a víz az úr 250 gyors elektromos töltőállomást telepítenek hat országban - köztük Magyarországon 3D-s térképen az elárasztott városok