2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

150 éve nem látott jelenséggel búcsúzott januártól a Hold

Különleges jelenség volt látható az égbolton szerda délutántól, amikor is egyszerre volt szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás. Az emberiségnek nagyjából 150 évet kellett várnia  a nem mindennapi látványra, amelyet a NASA élőben is közvetített.

Szerdán összesen négy csillagászati jelenséget figyelhettünk meg a Holddal kapcsolatban: egyszerre volt telihold, kék hold, szuperhold és teljes holdfogyatkozás.

A jelenségek viszonylag gyakoriak, de együtt nagyon ritkán jelentkeznek: legutóbb 150 éve volt hasonló együttes.

 

kék hold

Kék hold Fotó: Wikimedia

A kék hold valójában nem kék, a különleges név csak arra utal, hogy ez lesz a hónap második teliholdja – az, hogy egy hónapban két telihold is legyen, nagyjából két és fél évente következik be. Kék hold jelentkezhet még egy évszak harmadik vagy negyedik teliholdjakor is, és csak akkor válhat valóban kékké, ha különleges légköri jelenségekkel társul, például egy olyan vulkánkitöréssel, amelynek füstje pont annyi porrészecskét juttat a levegőbe, hogy azok megfelelően szórják szét a vörös fényt az atmoszférában. Erre most kicsi az esély.

SZUPERHOLD

Szuperhold Fotó: Wikimedia

A szuperhold annyit takar, hogy az égitest pályáján a lehető legközelebb halad el a Föld mellett, ezért nagyobb és fényesebb is lesz, mint ahogy azt megszoktuk.

TELJES HOLDFOGYATKOZÁS

Holdfogyatkozás Fotó: NASA

Teljes holdfogyatkozás is várható a hónap utolsó éjszakáján, de ezt nem élvezhetjük teljesen, hiszen már akkor megindul, amikor itthon felkelne az égitest. Ez egyébként már jár színváltozással: kísérőnk látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt.

Érdemes volt tehát január utolsó éjszakáján felnézni az égre, mert olyan látványban lehetett részünk, amit utoljára az 1800-as években figyelhettek meg az emberek.

A különleges jelenséget a NASA élőben közvetítette:

 
Neked ajánljuk
Egy hatalmas csillag haldoklását követték nyomon csillagászok (videóval) Egy hatalmas csillag haldoklását követték nyomon csillagászok (videóval) Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam