2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhatárolódnak az állati teszteléstől azok a gyártók, amelyek az egészet finanszírozták

A Volkswagen, a Daimler és a BMW is elhatárolódik az állatkísérletektől, noha az általuk fizetett kutatócsoport ilyeneket rendelt meg. Nemrégiben a The New York Times számolt be a 2014-ben Albuquerque városában elvégzett kísérletről, amelyben tíz majmot légzáró kamrába csuktak, majd egy Volkswagen Beetle TDI kipufogógázait kellett belélegezniük. A vizsgálatot a berlini székhelyű Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor e.V. (EUGT- Kutatási együttműködés a Egészség- és Környezetbarát Közlekedésért) rendelte meg és finanszírozta.

Utóbbi szervezetet tavaly megszüntették, de német beszállítók és autógyártók finanszírozták, a Fraport (frankfurti repülőtér), a BMW, a Daimler és a Volkswagen egy-egy vezetője tagja volt az igazgatótanácsnak, és olyan területeken vizsgálódtak, mint a le- és felszálló repülőgépek zajának hatása az emberekre, vagy épp a kipufogógázok hatása.

Az autóipari beszállítók és autógyártók azért finanszírozták a kutatást, hogy az általuk támogatott dízelmotorok elleni politikai kampánynak tudjanak valamiféle ellenpontot nyújtani, ha arra kerül a sor: értsd a dízelbehajtási tilalmak ellen akartak érvelni a saját kutatási eredményeikkel. Ezenkívül az EUGT azt is el akarta érni, hogy a World Health Organization (WHO) vonja vissza azt az állásfoglalását, hogy a dízel-kipufogógázok rákkeltőek.

A beszámolókból a vizsgálati módszerekről tudomást kellett szereznie az egészet finanszírozó és magukat az igazgatótanácsban is képviselő tagoknak, de most hirtelen a Daimler, a Volkswagen és a BMW is elhatárolódott a szervezettől.

Ugyanakkor egyelőre egyedül a Volkswagen kért bocsánatot, és ott lett személyi következménye a botránynak. 

Neked ajánljuk
A vándorgalamb rég kihalt, a sörényes galamb terjeszkedik Aminek örülhettünk 2019-ben Köszöntsük fagyos futamokkal a későn jött zimankót Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: automotor.hu
Vissza
Hírfolyam