2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magashegyi növényzet a klímaváltozás nagy vesztese

A felmelegedés arra kényszeríti a hegyvidéki növényfajokat, hogy egyre magasabban fekvő területeket hódítsanak meg, ám a legmagasabb hegyoldalak növényei a változás veszteseinek tűnnek: meg kell küzdeniük az alacsonyabbról induló, de gyorsabban felfelé költöző fajokkal.

Az alpesi flóra nagyobb része a klímaváltozásnak inkább az előnyeit élvezi – állapította meg a Bécsi Egyetem és a Svájci Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet kutatócsoportja, tanulmányuk az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában jelent meg.

Korábban az volt a legfontosabb kérdés, hogy az alpesi növényzet hogyan tolja élőhelyének felső határát egyre magasabbra. Sabine Rumpf, Stefan Dullinger és kollégáik ennél többre voltak kíváncsiak: teljes képet akartak kapni arról, hogyan reagál az alpesi növényzet a növekvő hőmérsékletre.

A kutatás során 183 faj változásait vizsgálták meg: összehasonlították több mint 1500 osztrák, svájci, olasz, német és szlovén alpesi megfigyelőállomás 1911 és 1970 között gyűjtött adatait a növényfajok mai elterjedtségével. Ez idő alatt átlagosan mintegy 20-35 méterrel vándorolt magasabbra az egyes fajok elterjedtségének alsó és felső határa, valamint a súlypontja.

A növények többsége gyakoribbá vált

„Az alpesi flóra nagyobb része lassan és egyenletesen feljebb költözött, és eddig inkább a hasznát látja a felmelegedésnek” – hangsúlyozta Rumpf egy interjúban.
A magasabbra költözés azonban eltérő sebességgel megy végbe.

Az alacsonyabban fekvő területek növényei láthatóan gyorsabban reagálnak, mint a magasabb alpesi fajok: minél lejjebb volt egy faj hajdani elterjedési területének a határa, annál erősebben vándorolt felfelé a felmelegedés hatására. Ezzel egy időben a hajdan alacsonyabb területeken elterjedt fajokból több példány hajtott, a fajok gyakoribbá váltak.

A klímaváltozás nyerteseivel szemben a vizsgált fajok mintegy 20 százaléka a változások vesztesének tűnik: ritkábbak lettek, szűkebb az a magassági szakasz, ahol megélnek.

Ez a 33 növényfaj, melyek közé a havasi őszirózsa (Aster alpinus) is tartozik, a legmagasabban fekvő területeken található a vizsgált megfigyelési zónák közül.
„Félő, hogy ezekre az alpesi növényfajokra a klímaváltozás közvetlen hatásai mellett újabb veszély leselkedik, a gyorsabban felfelé költöző, alacsonyabban honos fajok konkurenciájával is meg kell küzdeniük” – magyarázta Dullinger.

Havasi őszirózsa Fotó: Wikimedia Commons/Bernd Haynold 
Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam