2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hongkong is nemet mondott az elefántcsont-kereskedelemre

A hongkongi kormány szerdán jelentette be, hogy véget vet a hazai elefántcsont-kereskedelemnek. A közelmúltban a világ legnagyobb elefántcsont-piaca, Kína hozott hasonló döntést. Az IFLScience című oldal szerint az új törvény három lépésben fog megvalósulni. 

Először a kormány be fogja tiltani az elefánttrófeák behozatalát, illetve reexportját. Ezután azok az elefántcsontok következnek, melyek az 1976-os nemzetközi egyezmény előtt kerültek Hongkongba: ezekre a trófeákra szigorúbb engedélyezési szabályokat vezetnek majd be.

Végül 2021. december 31-én zárják le teljesen a belföldi kereskedelmet. A törvény alól kivételt jelentenek a tudományos, oktatási, bűnüldözési, személyes és háztartási felhasználásra beszerzett tárgyak. A törvény növelni fogja a bűncselekményekért kiszabható maximális bírságot és börtönbüntetést.

Az elefántcsont-kereskedelem hívei szerint a kormánynak valamilyen módon kompenzálnia kell az érdekelteket, a döntés támogatói azonban úgy vélik, ez az egyetlen megoldás az orvvadászattal szemben. 

Tavaly egy alkalommal 7,2 tonna elefántcsontot koboztak el a hatóságok Hongkongban – ez volt az utóbbi 30 év legnagyobb fogása.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1990 óta, a Washingtoni egyezmény megkötése óta tiltják. A megállapodás ugyanakkor nem szabályozta az országok belföldi kereskedelmét, éppen ezért azóta is rengeteg állatot ölnek meg értékes trófeájukért.

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk A tönkretett természet emberi nyomorúságot terem Mit érez egy gyermek, amikor az ismert világunk veszélybe kerül?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam