2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális felmelegedés – szélsőséges időjárási jelenségek

Havazás a Szaharában, rendkívüli zord tél az Egyesült Államokban, pusztító ciklon Európa felett. Ezek csak az utóbbi néhány hét eseményei. Mi az oka a rendkívül szélsőséges időjárásnak? Tényleg a klímaváltozás áll emögött?

Számos kutatás foglalkozik világszerte azzal, hogy felderítse a kapcsolatot az éghajlatváltozás és a szélsőséges események között. Előfordulhat, hogy pusztán az éghajlati rendszer változékonyságából nem adódnának olyan szélsőséges időjárási események, mint amelyekkel most szembe kell néznünk, de az egyértelmű kapcsolat megállapítása még várat magára – nyilatkozta Lakatos Mónika éghajlati szakértő az M1 Kék bolygó című magazinjában.

Szaúd-Arábiában, Libanonban és Jordániában is havazott vasárnap, de főleg a magasabb részeken. A meteorológusok azt mondják: a sivatagi tél nem tart sokáig, és ez a hó is gyorsan elolvad.

Azonban vannak olyan extrém időjárási jelenségek, amelyek bizonyítottan a globális felmelegedés hatásai közé sorolandók.

„Például a hőhullámok, amelyeknek esetén könnyebb kimutatni a kapcsolatot, könnyű elképzelni azt, hogy egy melegedő környezet az hosszabb, komolyabb hőhullámokat idéz elő. A klímamodell-szimulációk is azt valószínűsítik, hogy a hőséggel kapcsolatos kockázatok nőnek” – ismertette a szakértő.

Szurkolók hűsítik magukat egy szökőkút vizében a 39 Celsius-fokos hőségben az ausztrál nyílt teniszbajnokság negyedik napján, 2018. január 18-án Melbourne-ben Fotó: MTI/EPA/Tracey Nearmy

Az Ausztrál Kutatási Tanács éghajlati központjának tanulmánya például arra figyelmeztet, hogy az összes olyan régióban, ahol eddig csak 30 évente fordultak elő hőhullámmal kapcsolatos események, ott 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén már 4 évente lesznek.

Magyarországon jelen pillanatban az enyhe tél érezteti a globális probléma hatását.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel Kalifornia: aszály és erdőtüzek után áradások és sárcsuszamlások Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam