2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bíróság elé állnak az elkövetők Remény pusztulása miatt

A Remény nevű parlagi sas pusztulását okozó feltételezett elkövetők természetkárosítás és állatkínzás, valamint méreggel való visszaélés miatt állnak ma bíróság elé. Az állatbarátok precedensértékű ítéletet várnak.

A Remény nevű parlagi sas még tojáskorában került a természetvédők érdeklődésének középpontjába, amikor egy elhagyott fészekből mentették ki a tojást 2013-ban, ahonnan az a dévaványai Túzokmentő Állomás keltetőgépébe került. A szakemberek egy hevesi saspár fészkébe helyezték ki a fiókát, hogy madár szülőktől sajátíthassa el a saslét alapjait. Kirepülése előtt egy műholdas nyomkövető eszközt kapott, hogy adatokat szolgáltasson a fiatal sasok viselkedéséről.

Remény az ezt követő két és fél évben bejárta a Kárpát-medencét. 2015 elején azonban nem mozdult többé. Tetemét egy másik elpusztult parlagi sas és két rókatetem mellett találták meg Falco, a Magyar Madártani Egyesület méreg- és tetemkereső kutyája segítségével.

A kombóképen a Remény nevű parlagi sas (Aquila heliaca) egynapos korában a Körös–Maros Nemzeti Park Dévaványai Területi Egység Túzokvédelmi Állomásán 2013. május 9-én (balról), valamint a madár teteme a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Fővárosi Állat- és Növénykert és az Országos Magyar Vadászkamara közös sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Kisállatkertben 2015. február 19-én Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

A maradványok laboratóriumi vizsgálata egyértelművé tette, hogy az állatok elhullását mérgezés okozta. A rendőrség két gyanúsított ellen emelt vádat 2016 nyarán.

A parlagi sas fokozottan védett, természeti értéke tojásonként és példányonként egymillió forint. Kérdés, vajon születik-e most Kecskeméten precedensértékű ítélet az ügyben, mely visszatartó erő lenne a hasonló bűncselekmények elkövetőinek.

Januárban került sor a XV. Országos Sasszinkron című felmérésre, amely során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és partnerei több mint 750 rétisast és mintegy 350 parlagi sast figyeltek meg.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam