2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tényleg a klímaváltozás miatt éheznek a jegesmedvék

Egy új tanulmány igazolja, hogy az éghajlatváltozás súlyos hatással van az Északi-sarkvidék ikonikus ragadozójára. A tengeri jég olvadása ugyanis megnehezíti az állatok számára a táplálékszerzést.

Az egész világsajtót körbejárta decemberben az a felvétel, melyen egy haldokló jegesmedve látható. A videót készítő Paul Nicklen és Cristina Mittermeier a klímaváltozás igazi arcának nevezte a jelenetet. A felvételt azonban később sok kritika érte, ugyanis valószínűsíthető, hogy a videón feltűnő állat szenvedését valójában valamilyen betegség okozta.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői viszont azt állítják, hogy a jegesmedvék valóban a globális felmelegedés miatt éheznek. Anthony Pagano, a U. S. Geological Survey munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint vizsgálatuk felfedte, hogy a ragadozók teljes egészében a fókáktól függnek.

A jegesmedvék egyedi módszerrel vadásznak. Hogy minimalizálják energiafogyasztásukat, képesek órákat várni a jégtáblákon a fókák légzőlékeinél. Amikor a préda felúszik a felszínre, a türelmes ragadozó lecsap.

Az éghajlatváltozás az Északi-sarkot melegíti a leginkább, ennek hatására pedig egyre kevesebb tengeri jég található a régióban. Tavaly tavasszal a jég olvadása korábban indult meg, formálódása ősszel viszont késett. Emiatt sok jegesmedve nagyobb távolságokat kényszerült megtenni, hogy elérje a jéggel borított térségeket. Egyes példányok sokáig fel sem kerekedtek, hanem az emberek által lakott területek közelében maradtak.

Bár az állatok képesek nagy távolságokat úszva vagy gyalog megtenni, a mozgással rengeteg energiát használnak fel. Így ha nem tudják időben fókahússal pótolni a veszteségeiket, hamar legyengülnek.

A jegesmedvék egyedszáma az utóbbi időkben jelentősen csökkent, ezért sebezhetőként szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Amennyiben tovább zsugorodik a tengeri jégtakaró, a faj még nagyobb veszélybe kerülhet.

Neked ajánljuk
A természetvédelem csendes hősei WWF: 53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek 50 év alatt Megnyugtató ölelések gyűrűjében Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam