2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Többszörösen hasznos kirándulások

Lassan az erdőben is előbújnak a hóvirágok – felderítésük igazi küldetés lehet a leglelkesebb természetjáróknak. A Vadonlesők az első fehér virágokról is várják az önkéntesek bejelentéseit. Itt a lehetőség, hogy a természet szépségét, a segítés örömét és a technológia hasznos alkalmazását egyszerre tapasztaljuk meg, egy jókedvű kirándulás keretei között.

Számos élőlény fordul elő környezetünkben, melyekről azt hihetnénk, hogy mindenhol ott vannak. Ha alaposabban utánanézünk, kiderül, hogy ez nem teljesen van így. 

A Vadonlesők csapata önkéntesek segítségét kéri, hogy pontosabb képet alkothasson több olyan állat- és növényfaj elterjedésével kapcsolatban, melyek természetvédelmi szempontból is fontosak.

A Vadonleső programot a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tartja fent. A program része a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszernek, mely hazánk természeti állapotát figyeli immár több mint tíz éve.

A Vadonleső Központ munkatársai azon dolgoznak, hogy a programban részt vevő önkéntesek minél kényelmesebben és hatékonyabban csatlakozhassanak és vehessenek részt az adatgyűjtésben. Fontos számukra, hogy az értékes előfordulási adatok gyűjtése kellemes elfoglaltságot, jó kikapcsolódást is jelentsen minden résztvevőnek.

A megfigyeléseket a Vadonleső honlapján/alkalmazásában részletes adatlapon és térképen jelölhetik be az önkéntesek, és a korábbi és aktuális előfordulásokat is ellenőrizhetik.

Az adatok szakmai ellenőrzést követően a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe is bekerülnek.

Az önkéntesek által feltöltött adatok nagy segítséget nyújtanak egy-egy faj megőrzésében, ám nem szabad elfelejteni, nem az a fontos, hogy sok, hanem az, hogy biztos adatot küldjünk!

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az állatok és a növények világa gyerekeknek Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: vadonleso.hu
Vissza
Hírfolyam