2019. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ózonréteg állapota ismét okot ad az aggodalomra

Igaz, hogy az Antarktisz feletti lyuk összezárul, az alacsonyabb szélességi területeken viszont, ahol a napfény erősebb, és több milliárd ember él, az ózon védőpajzs egyre vékonyodik. A nap ultraibolya sugárzásától (UV) védő ózonréteg nem áll helyre a legsűrűbben lakott térségekben – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport.

Az ózonréteget az Antarktisz fölött érte a legnagyobb veszteség, de mióta a problémákat okozó vegyi anyagokat a Montreali Jegyzőkönyv betiltotta, a lyuk bezárulóban van. Az ózonréteg azonban az egész Földet beborítja, egy új kutatás pedig rávilágított, hogy a nem sarki területek feletti alsó sztratoszférában elvékonyodik – tudósít a The Guardian nyomán az atv.hu.

A rákot okozó UV-sugárzás elleni védelem szintje – különösen az Egyenlítő felé – pont ott csökken, ahol a napfény erősebb, és ahol több milliárd ember él. 

Az ózonréteg csökkenésének oka az alacsonyabb szélességeken nem ismert, bár a kutatók egy festékeltávolító anyagot, illetve a légköri keringés éghajlatváltozás miatti megváltozását sejtik a háttérben: az ózont a trópusok fölötti légköri kémiai reakciók állítják elő, majd erős légáramlatokkal oszlik el a pólusok felé.

A felmelegedési tendenciák azonban erősíthetik ezeket az áramlatokat, így több ózon juthat a pólusokra, és kevesebb maradhat az alacsonyabb földrajzi szélességeken.

Neked ajánljuk
A gólyatöcs, avagy a székigólya lett az év madara (videókkal) Meglepő változások befolyásolhatják 2019-ben a biológiai sokféleséget Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában Okosapp figyeli a mezőgazdasági gépek műszaki állapotát Elfelejthetjük az „olcsó” Teslát
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam