2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ózonréteg állapota ismét okot ad az aggodalomra

Igaz, hogy az Antarktisz feletti lyuk összezárul, az alacsonyabb szélességi területeken viszont, ahol a napfény erősebb, és több milliárd ember él, az ózon védőpajzs egyre vékonyodik. A nap ultraibolya sugárzásától (UV) védő ózonréteg nem áll helyre a legsűrűbben lakott térségekben – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport.

Az ózonréteget az Antarktisz fölött érte a legnagyobb veszteség, de mióta a problémákat okozó vegyi anyagokat a Montreali Jegyzőkönyv betiltotta, a lyuk bezárulóban van. Az ózonréteg azonban az egész Földet beborítja, egy új kutatás pedig rávilágított, hogy a nem sarki területek feletti alsó sztratoszférában elvékonyodik – tudósít a The Guardian nyomán az atv.hu.

A rákot okozó UV-sugárzás elleni védelem szintje – különösen az Egyenlítő felé – pont ott csökken, ahol a napfény erősebb, és ahol több milliárd ember él. 

Az ózonréteg csökkenésének oka az alacsonyabb szélességeken nem ismert, bár a kutatók egy festékeltávolító anyagot, illetve a légköri keringés éghajlatváltozás miatti megváltozását sejtik a háttérben: az ózont a trópusok fölötti légköri kémiai reakciók állítják elő, majd erős légáramlatokkal oszlik el a pólusok felé.

A felmelegedési tendenciák azonban erősíthetik ezeket az áramlatokat, így több ózon juthat a pólusokra, és kevesebb maradhat az alacsonyabb földrajzi szélességeken.

Neked ajánljuk
Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam