2019. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

35 év után először tűnt fel egy veszélyeztetett kisemlős Ausztráliában

1983 óta először tűnt fel egy déli barna bandikut Dél-Ausztráliában, a Kuitpo erdőben. A legfeljebb 50 centiméteres, 1,2 kilogrammos, rövid orrú, barna szűrű kis erszényes (Isoodon obesulus) természeténél fogva igen zárkózottan él, rendkívül ritka, hogy az ember megpillanthatja.

„Az 1983-as nagy hamvazószerdai bozóttűz óta először láttunk az állami erdők területén bandikutot” – mondta el Lennan Whiting vadőr az ausztrál ABC csatorna műsorában csütörtökön.

A bandikutot mozgásérzékelős fényképezőgép segítségével kapták lencsevégre a helyi erdőőrök. A kamerákat 2017-ben helyezték el a területen, mivel egyértelmű bizonyítékokat találtak a faj jelenlétére.

A lecsevégre kapott bandikut Fotó: Natural Resources Adelaide and Mt Lofty Ranges

Elisa Sparrow ökológus elmondta, hogy az észlelés egy szederbokrokkal benőtt területen történt, ez a növényzet búvóhelyként szolgál az erszényeseknek a ragadozók elől, melyek az egyedek felét még felnőtté érésük előtt felfalják.

A bandikutokra vadállatok és a kontinensre behurcolt, elvadult macskák is vadásznak.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely tanulmányi verseny A klímaváltozás alakulásáról nem az időjárás-jelentésből tájékozódhatunk Itt a klímatudatos bankkártya
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam