2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vártnál nagyobb ütemben emelkedik a tengerek szintje

Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint. 1993 óta világszerte évente átlagosan 3 millimétert emelkedik a vízszint. Műholdas mérések szerint azonban évről évre egyre jobban gyorsul az emelkedés, aminek következtében 2100-ra az évi 1 centimétert is eléri a szintemelkedés mértéke.

A Coloradói Egyetem munkatársa által vezetett Steve Nerem kutatócsoport a Proceedings című szaklapban mutatta be eredményeit. Ezek alapján a század végére a partokon átlagosan 65 centiméterrel magasabban állhat a víz, mint 2005-ben. Korábban azt feltételezték, 30 centiméterrel lesz magasabb a tengerszint. „Ráadásul nagy valószínűséggel a mostani is óvatos becslés” – idézte Neremet az egyetem közleménye.

A kalkuláláskor a kutatók abból indultak ki, hogy az elmúlt huszonöt évben tapasztalt növekedési arány a jövőben is folytatódik. Nerem azonban hangsúlyozta:

„a hatalmas változásokat tekintve, melyeket ma a jégtakarók esetében is látunk, ez valószerűtlen”. A növekedés valószínűleg még nagyobb mértékű lesz, mint ahogy azt előrejelzik.

Nerem és munkatársai a globális tengerszintméréshez a rendelkezésre álló eddigi leghosszabb műholdas méréssorozat eredményeit használták. A mérés az 1992 augusztusában fellőtt Topex/Poseidon óceán- és atmoszférakutató műholddal kezdődött, és három Jason amerikai–európai magasságmeghatározó műholddal folytatódott.

„A tanulmány nagyon hihetően mutatja be, hogy felgyorsul a növekedés” – mondta Ingo Sasgen, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet kutatója. A szakértő szerint az amerikai kutatók nemcsak új mérési adatokat használtak, hanem nagyon alaposan értékelték is azokat, ráadásul számos olyan tényezőt kizártak, amelyek lényegtelenek a klímaváltozás szempontjából.

Az mno.hu cikkében részletes beszámolót olvashatunk a kutatók által alkalmazott módszerekről is.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Szigorú intézkedésekkel, de igazságos folyamatban érné el az ambiciózus klímacélt az Európai Bizottság Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam