2018. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Migráns vírusok tömegei bombáznak minket a magasból

Hogy lehetséges, hogy a genetikailag azonos vírusok megtalálhatók a Föld legtávolabbi sarkaiban? Az idáig ismeretlen hátterű jelenségre egy új kutatási eredmény szerint megvan a magyarázat: a vírusok képesek a szelek szárnyán, pontosabban a troposzféra 2-3 kilométeres magasságában lévő nagy szélrendszerekben vándorolni, akár kontinensek között is.

A vírusok ezek szerint igazi transzkontinentális potyautasok, sok ezer kilométeres utakat képesek megtenni az atmoszféra nagy áramlási rendszereiben. 

Méghozzá igazi tömeges migrációról van szó: a megfelelő magasságban egyetlen négyzetméterre akár több száz millió vírus is eshet.

Az eredmény egy, a Sierre Nevadán végzett friss kutatásból származik. A spanyol hegységben 3000 méter körüli magasságban gyűjtöttek mintákat a légkörből.

Ez volt az első ilyen jellegű szisztematikus virológiai vizsgálat, és nem véletlenül itt végezték: ez az a magasság, a troposzféra alsó rétegében, de már a planetáris határréteg fölött, ahol azok a nagy légköráramlási rendszerek is működnek, melyeken sokkal messzebb juthatnak a vírusok, mint a lentebb fújó szeleken. 

Curtis Suttle, a kanadai University of British Columbia kutatója szerint 800 millió vírus is van négyzetméterenként a levegőben ebben a magasságban,

és mivel nem maradnak ott örökké, ez azt is jelenti, hogy minden földi négyzetméterre is sok százmillió vírus hullik nap mint nap.

Neked ajánljuk
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Madarak és a víz” fotóverseny
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam