2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Migráns vírusok tömegei bombáznak minket a magasból

Hogy lehetséges, hogy a genetikailag azonos vírusok megtalálhatók a Föld legtávolabbi sarkaiban? Az idáig ismeretlen hátterű jelenségre egy új kutatási eredmény szerint megvan a magyarázat: a vírusok képesek a szelek szárnyán, pontosabban a troposzféra 2-3 kilométeres magasságában lévő nagy szélrendszerekben vándorolni, akár kontinensek között is.

A vírusok ezek szerint igazi transzkontinentális potyautasok, sok ezer kilométeres utakat képesek megtenni az atmoszféra nagy áramlási rendszereiben. 

Méghozzá igazi tömeges migrációról van szó: a megfelelő magasságban egyetlen négyzetméterre akár több száz millió vírus is eshet.

Az eredmény egy, a Sierre Nevadán végzett friss kutatásból származik. A spanyol hegységben 3000 méter körüli magasságban gyűjtöttek mintákat a légkörből.

Ez volt az első ilyen jellegű szisztematikus virológiai vizsgálat, és nem véletlenül itt végezték: ez az a magasság, a troposzféra alsó rétegében, de már a planetáris határréteg fölött, ahol azok a nagy légköráramlási rendszerek is működnek, melyeken sokkal messzebb juthatnak a vírusok, mint a lentebb fújó szeleken. 

Curtis Suttle, a kanadai University of British Columbia kutatója szerint 800 millió vírus is van négyzetméterenként a levegőben ebben a magasságban,

és mivel nem maradnak ott örökké, ez azt is jelenti, hogy minden földi négyzetméterre is sok százmillió vírus hullik nap mint nap.

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam