2018. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Problémákat okoz a szennyvíz Hawaii-szigeteken

Hawaiiról mindenkinek a szép tengerpartok és a vulkánok jutnak eszébe. Az egzotikus helyszín a Csendes-óceánon fekszik, a turisták közkedvelt célpontja. Azonban annyi a kezeletlen szennyvíz a nyolc szigeten, hogy az már károkat okoz a korallzátonyokban, fertőzést okozhat a vízben megmártózóknak, és lassan az ivóvízre is veszélyes lehet.

Nem várt dolog okoz krízist a Hawaii-szigeteken. Ezek az emésztőgödrök, vagyis az olyan lyukak, ahová mindenféle kezelés nélkül vezetik el a szennyvizet.

A probléma már akkora, hogy a rengeteg emésztőgödör a sziget ivóvízkészletét is veszélyezteti, de a korallzátonyok és a festői szépségű partszakaszok is megsínylik a jelenlétüket.

Az eső sokszor kimossa az emésztőgödrökből a szennyvizet az óceánba, ahol a szörfözők és a búvárok különböző fertőzéseket kaphatnak el; sőt, bizonyos helyeken az ivóvíz is megközelítette a kritikus nitráthatárértéket.

A The Wall Street Journal szerint naponta 200 millió liternyi kezeletlen szennyvíz kerül a földekre, ami azért kényes dolog, mert a helyi ivóvíz 90 százalékát a föld alatti vízkészletekből nyerik ki.

Puako népszerű sznorkelcélpont: itt a korall sínylette meg az emésztőgödrök közelségét.

State Sen. J. Kalani English, helyi szakértő szerint egy emésztőgödör kiváltása 100 ezer dollárba kerülne, és csak Maui területén 8 ezer ilyen van. Hawaii ugyan törvényben tiltja, hogy új emésztőgödröket hozzanak létre, azonban ezt nehéz ellenőrizni, különösen a vidéki területeken. Ráadásul a törvény elég laza határidőt szabott meg az emésztőgödrök felszámolására: 2050-ig kell megszüntetni őket.

Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában