2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gorilláknak is van randioldaluk, ráadásul régebb óta, mint az embereknek

A fogságban lévő és veszélyeztetett állatokról évtizedek óta készítenek egy adatbázist, hogy a lehető legmegfelelőbb párt találják meg számukra. Az állatkerti lakóknak szánt „randioldalt” persze nem úgy kell elképzelni, mint a Tindert, itt nem az állatok keresgélnek maguknak, hanem a róluk rendelkezésre álló adatok alapján a gondozóik próbálnak nekik párt találni. 

Akár több ezer kilométerre lévő jószágok is összejöhetnek így, a cél a fajta megőrzése, ennek érdekében pedig az egymás számára lehető legjobb génállománnyal rendelkező egyedek összepárosítása.

Kalaya és Baraka a Smithsonian's Nemzeti Állatkertben Fotó: nationalzoo.si.edu

A fenti képen két nyugati síkvidéki gorilla, balról a nőstény Calaya, jobbról pedig a hím Baraka látható, előbbi a nyugati partról, Seattle-ből utazott egészen Washingtonig, hogy a jövőben egy párt alkossanak.

A két állat az évek óta fejlesztett algoritmus alapján került össze egymással, a rendszer, amely az életkoruk, a családfájuk, a génjeik és a személyiségjegyeik alapján válogat, a lehető legmagasabb pontszámot adta nekik, ami alapján ők a tökéletes pár egymás számára.

Úgy tűnik, az algoritmus jó munkát végez, a gorillák ugyanis az első randin már párosodtak is, és a megtermékenyítés is sikerült.

A különböző állatkertekben lévő gorillák cserélgetése nem csak a minél erősebb és sokszínűbb génkészlet létrehozása miatt fontos, hanem mert egy csomó gorillasrác egyszerűen nem rúg labdába a domináns hím mellett, más állatkertek nőstényeivel viszont akár erős utódokat is létrehozhatnak.

Neked ajánljuk
A természetvédelem csendes hősei WWF: 53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek 50 év alatt Megnyugtató ölelések gyűrűjében Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam