2020. február 27., Ákos, Bátor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korallzátonyokkal ellentétben a kagylózátonyok már csaknem teljesen eltűntek

Noha a világ joggal aggódik a Nagy-korallzátony pusztulása miatt, a környezeti változások igazi vesztesei a kagylózátonyok, amelyek mára csaknem teljesen eltűntek az ausztráliai partoknál – hívta fel a figyelmet egy tanulmányában a Nature Conservancy Australia természetvédelmi szervezet.

A kagylózátonyok a folyótorkolatok környékén alakulnak ki a tengerben egymáshoz tapadó osztrigák millióiból. 

Az ausztrál iszapi osztriga (Ostrea angasi) alkotta kagylózátonyok 99 százaléka eltűnt a brit gyarmatosítás óta, a hajdani 118 ilyen kagylózátonyból mára csak egyetlen maradt fenn, Tasmania partjainál. A sydney-i kövi osztrigából képződött zátonyoknak ennél valamivel kevésbé mostoha sors jutott, „csak” 90 százalékuk pusztult el, az egykori 60 telepből hat maradt fenn.

A kagylózátonyok pusztulása sokkal drámaibb, mint a híres Nagy-korallzátonyé vagy a tengeri moszaterdőké – mutat rá az NCA kutatása.

A zátonyok pusztulásának oka a túlhalászás, a romboló halászati módszerek alkalmazása, a vízminőség romlása és az invazív fajok megjelenése – állapította meg Ian McLoad, a tanulmány társszerzője, a James Cook Egyetem professzora.

„Míg a Nagy-korallzátony és a többi hasonló képződmény valóban veszélyben van, a legnagyobb pusztulás a kagylózátonyokat érte. Csak éppen a legtöbb még az előtt eltűnt, hogy megszülettünk, ezért az emberek nem is tudják, hogy elvesztettük őket” – írja a professzor.

A kutatás során gyűjtött adatokat felhasználják arra, hogy a kagylózátonyokat is a veszélyeztetett ökorendszerekről szóló ausztrál törvény hatálya alá helyeztessék. 

A Nature Conservancy Australia több olyan projektet tervez vagy hajt már végre, amely az eltűnt kagylózátonyok helyreállítását célozza mindegyik ausztrál szövetségi államban. A 20 hektárosra tervezett dél-ausztráliai Windara-zátony lesz az Ausztráliában valaha is megvalósított legnagyobb kagylózátony-helyreállítási projekt.

Ausztrália a számos veszélynek kitett korallzátonyok megmentésére is folyamatos erőfeszítéseket tesz.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Magyar siker a madaras könyvek világversenyén Szórakozzon az Energiahivatal honlapján! Interaktív e-learning-alkalmazással bővült az oldal Hát így jut minden kies lankára egy rakomány csúfos lom...
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam