2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő ütemben mészárolják a borneói orangutánokat

Elkeserítő eredménnyel zárult a borneói orangutánok egyedszámának eddigi legátfogóbb felmérése. Bár a szakértők már közel fél évszázada küzdenek a faj megóvásáért, populációjuk az elmúlt 16 év során nagyjából 100 000 példánnyal csökkent.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány két fontos tényre világít rá – számol be az IFLScience nyomán a 24.hu. Az egyik, hogy jóval több orangután él Borneón, mint korábban hitték. A másik egy jóval szomorúbb adat: az egyedszámuk a véltnél sokkal gyorsabb ütemben csökken.

Nem meglepő módon a populációt azokban a régiókban érték a legsúlyosabb veszteségek, ahol fakitermelés, illetve a mezőgazdasági fejlesztések miatt erdőirtás zajlik.

A csökkenés azonban a szelektív fakitermeléssel gondozott területeken és az érintetlen őserdő térségeiben is jelentős volt.

 Pixabay

A borneói orangutánokat gyakran bosszúból pusztítják el a helyiek, de a húsuk iránti kereslet miatt az orvvadászat is súlyosan fenyegeti őket. A fiatalabb egyedeket sokszor az állatkereskedők fogják be, kiszakítva őket természetes környezetükből. A tanulmány szerzői szerint ezek a veszélyfaktorok sokkal meghatározóbbak, mint eddig hitték.

A szakértők korábban azt feltételezték, hogy a borneói orangután igen kényes faj, és csak az érintetlen őserdőben képes fennmaradni. Az új vizsgálat azonban ennek ellenkezőjét mutatja.

Megtudtuk, hogy az orangutánok sokkal elterjedtebbek, és a degradáltabb erdős területeken, sőt, az ültetvényeken is előfordulnak – mondta Maria Voigt, a kutatócsoport vezetője.

Úgy tűnik, hogy a majmok a véltnél jobban tudnak alkalmazkodni a változó környezetekhez és az új táplálékforrásokhoz, például az akáciákhoz és az olajpálmához. Az is kiderült, hogy bár az emberfélék közül a borneói orangután tölti a legtöbb időt a fákon, így is gyakran sétál a talajon. Ez azt jelenti, hogy az állatok a feldarabolt erdős régiókban is elboldogulhatnak.

Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában Kutyatár vagy könyvtár? Ez is, az is! Döntések az egységes vadkárfelmérő rendszer alapján Új-Zéland szennyezettsége lassan ijesztő méreteket ölt
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam