2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megint borulnak a klímamodellek? Hőségben leáll a fák fotoszintézise

Egy új felfedezés felboríthatja a Föld karbonháztartásáról és a klímapolitika emissziócsökkentéseiről szóló konszenzust. Az extrém melegben a fák levelei „izzadni” kezdenek, és nem szívják magukba a levegőből a szén-dioxidot.

Eddig a biológusok úgy tudták, hogy a fotoszintézis és a fák izzadása, vagyis hogy vizet engednek ki magukból, nem működhet külön-külön. De a University of Western Sydney kutatói egy éven át tartó vizsgálat folyamán meglepő jelenségre bukkantak.

A Global Change Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a kánikulák idején a fák ideiglenesen felhagynak azzal, hogy magukba szívják a szén-dioxidot, de továbbra is képesek vizet kibocsátani magukból a leveleiken keresztül. Úgy vélik, ez az „izzadás” segít a fáknak abban, hogy lehűtsék magukat.

Ebben az egészben a karbonelnyelő képesség csökkenése az igazán aggasztó. A klímaváltozásról szóló kivetítések azzal számolnak, hogy a tikkasztó kánikulák egyre sűrűbbekké és erősebbekké válnak a jövőben. Márpedig ez „bekapcsolhatja” a fáknak ezt az izzadó üzemmódját, amikor egy ideig megszűnnek karbonelnyelőkké válni.

A tudósok a jövőben azt szeretnék megvizsgálni, hogy a kísérlet vajon hasonló izzadást és a szén-dioxid-elszívó képesség csökkenését vonja-e maga után más földrészeken honos fáknál is. Ha kiderül, hogy ez nem helyspecifikus jelenség – amire nagy esély van –, akkor az megboríthatja az egész klímapolitikát és a karbonelnyelésre vonatkozó kalkulációkat.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben Ősi tengervíz tárhatja fel a jövőnket Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam