2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós jogot sért a lengyel erdőirtás

Varsó végre fogja hajtani a bialowiezai őserdő ügyében születő ítéletet – szögezte le a lengyel környezetvédelmi tárca az Európai Bíróság főtanácsnokának véleményére reagálva, miszerint a lengyel hatóságok uniós jogot sértettek, amikor Bialowiezában engedélyezték a faritkítás kiterjesztését. 

Henryk Kowalczyk környezetvédelmi miniszter leszögezte: Lengyelország jogállamként tiszteletben tartja Yves Bot uniós bírósági főtanácsnok véleményét. 

Az intenzív fakivágás a területen tavaly májusban kezdődött, Varsó azonban azt állítja, éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítását célozta az intézkedés, amelynek keretében 180 ezer köbméter fát vágnának ki. Az Európai Bizottság még 2016-ban indított eljárást Varsóval szemben a szúbogár által megtámadott bialowiezai őserdő nem védett részein végzett faritkítás miatt.

Az uniós bíróság tavaly júniusban ideiglenes jelleggel elrendelte a fakivágások leállítását, amíg nem születik ítélet az ügyben.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka kedden kiadott állásfoglalásában azt állapította meg, hogy uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben.

„A korábbi lengyel döntés elkerülhetetlenül bizonyos védett fajok szaporodóhelyének pusztulását vonja maga után” 

– mutatott rá Yves Bot főtanácsnok. Hozzátette: a lengyel kormány nem tett eleget az uniós környezetvédelmi szabályokból eredő kötelezettségeinek.

Neked ajánljuk
Gyümölcsöző kényszerpihenőn a korallvilág idegenvezetői Időjárást előre jelző növények A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam