2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő városainak sokkoló időjárást jósolnak

Európa 571 városának adatait elemezve a New Castle-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eddig véltnél jóval szélsőségesebbé válik az időjárás a 2050–2100 közötti időszakban. A szakemberek az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban az aszályokban, hőhullámokban, áradásokban végbement változásokat elemezték, az összes klímamodell alkalmazásával.

Kimutatták, hogy mind az 571 városában fokozódni fognak a hőhullámok, az ilyen időszakok a dél-európai országokban nőnek a legnagyobb mértékben. Várhatóan 2-7 Celsius-fokkal, a legrosszabb forgatókönyv szerint azonban akár 8-14 Celsius-fokkal emelkedhet a hőmérséklet hőhullámok idején.

Az aszály feltételei különösen Dél-Európában állnak majd gyakrabban elő, számításaik szerint az Ibériai-félsziget déli részén fekvő Malagában és Almeirában több mint kétszeresére nő a szárazság gyakorisága az 1951–2000-es évekhez képest.

Északnyugat-Európában a folyók áradásának kockázata növekszik. A legrosszabb előrejelzések a Brit-szigetek városait érintik, ahol még a legoptimistább forgatókönyv esetében is a városok 85 százalékát fogja a korábbinál nagyobb árvíz sújtani.

A legrosszabb előrejelzéseket alapul véve mindhárom jelenség – az aszály, a hőhullám és az áradás – a legtöbb európai városban jóval szélsőségesebb lesz.

„Kutatásunk rávilágít, hogy sürgősen terveket kell kidolgozni arra, hogy városaink miként birkózzanak meg ezekkel a jövőbeni időjárási jelenségekkel. Már most első kézből látjuk a szélsőséges időjárási események következményeit az európai fővárosokban. Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nőtt a Szajna vízszintje.”


– hangsúlyozta Richard Dawson professzor, a tanulmány társzerzője.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam