2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A savasodó óceánvíz felemésztheti a korallzátonyok építőköveit

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt savasodó óceánvíz felemésztheti a korallzátonyok építőköveit – figyelmeztetnek ausztrál kutatók. A Science című amerikai tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint az óceánba kerülő szén-dioxid okozta savasodás a zátonyok építőköveit jelentő – a korallok és egyéb organizmusok évezredek alatt felgyülemlő maradványai alkotta – üledék szétmarásával fenyeget.

A szakemberek szerint még a század vége előtt bekövetkezhet, hogy a korallzátonyok több építőanyagot veszítenek, mint amennyit a virágállatok növekedése révén nyernek.

Az üledék ugyanis tízszer sérülékenyebb a savasodással szemben, mint az apró korallok, amelyek közvetlenül a vízből nyerik ki a zátonyt alkotó mészváz megépítéséhez szükséges anyagokat.

Korallok Fotó: llee_wu via Flickr

Bradley Eyre, a Southern Cross Egyetem munkatársa szerint a korallok még jóval azután is képesek lesznek növekedni és építeni a zátonyt, hogy a homokos üledék elkezd eltűnni.

A szakember szerint ez valószínűleg a korallok azon képességének köszönhető, hogy át tudják alakítani a környezetüket, és részben alkalmazkodni tudnak az óceán savasodásához,

ám az üledék megsemmisülése olyan geokémiai folyamat, amelyhez hosszú távon nem lehet alkalmazkodni.

Fotó: Dave Lonsdale via Flickr

A kutatók szerint egyelőre nem tudni, hogy egy-egy korallzátony egésze elsorvad-e a folyamat eredményeként, és „katasztrofális” veszteségre, vagy csupán lassú erózióra kell-e számítani.

Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Széndobálók” kerestetnek! – vetélkedő a Heinekennel „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából