Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazaindult Afrikából az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya hosszabb idő után február 18-án hallatott újra magáról: elhagyta Afrikát, megkezdte útját a gemenci erdők felé.

Zoltán, a hazánkban egyedüliként jeladóval ellátott fekete gólya őszi útra kelését és tavaszi hazatérését 2016 óta – ekkor kapott jeladót – nagy figyelem kíséri. Idén sem történik másként, és a 2016/2017-es vonulás kísértetiesen hasonlít a 2017/2018-as „kalandhoz”: az azonosság lényege, hogy a madár hosszú hónapokon át nem adott jelet magáról, mert afrikai telelőhelyén nincs GSM-hálózat.

A kép illusztráció Fotó: Wikimedia Commons

A nyomkövető által rögzített adatok a technikai feltételek hiányában nem tudnak eljutni a szerverre, így Zoltánról a mostani vonulás során utoljára 2017. november 23-án érkezett életjel. Egészen 2018. február 18-ig, amikor is a fekete gólya újra hallatott magáról.

Egyelőre nem tudunk többet, csak hogy elindult. Tavaly is februárban tudtam letölteni a telelésre vonatkozó adatokat. Természetesen ha valami érdekes vagy rendkívüli történne a vonulás során, akkor közzétesszük, addig mi is csak nézzük, ahogy közeledik a költőhelye felé

– mondta a portál érdeklődésére dr. Tamás Enikő Anna főiskolai tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézetének vezetője, aki oktatói munkája mellett hivatásszerűen foglalkozik természetvédelmi tudományos kutatásokkal, amelyeknek része a fekete gólyák életének vizsgálata.

Zoltán előző vonulása során 2016. október 22-én adott jelet, utána csak 2017. február 14-én „került elő”, és az adatok szerint február 8-án indult haza. Az egyetlen jeladós magyar fekete gólya akkor 2017. március 27-én érkezett meg gemenci, Baja környékén lévő fészkébe.

Érdekel, merre jár hazaútja során Zoltán, a GPS-jeladós gólya?

Ide kattintva megnézheted! 

Neked ajánljuk
Megint fehéredik a Nagy-korallzátony A klímaváltozás és a magyarországi erdők Ismét kiderült: nem minden hulladék, ami annak látszik Támogassuk bátran a boldog(abb) csirkéket Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.hu
Vissza
Hírfolyam