2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyakoribbá válhatnak a tömeges kihalások

A „tömeges kihalási események” egyre gyakoribbak a világon, egyre több fajt érintenek, és egyre több egyed pusztul el ezekben. A fő felelős itt is a klímaváltozás lehet.

Az utóbbi években egyre több a „tömeges kihalási esemény” az állatvilágban, és a klímaváltozás miatt ilyenekből várhatóan egyre több lesz. Az elmúlt évekből a kazahsztáni sztyeppéken baktériumfertőzés miatt elhulló tatár antilopok, az ausztráliai gyümölcsdenevérek és a Csendes-óceán észak-amerikai partjainál honos tengeri csillag fajok egyedeinek tömeges pusztulása keltett nagyobb médiavisszhangot.

„Sok esetben egyszerre több sztresszor működik – mint a szajgáknál, egy mérsékelt szintű baktériumfertőzés, valamivel magasabb páratartalom és magas hőmérséklet”

Szajga Fotó: Navinder Singh via Wikimedia Commons

– idézi az index.hu a The Guardiennek nyilatkozó Adam Siepelskit, a University of Arkansas evolúcióbiológusát. Siepelskiék 2015-ös tanulmányukban több száz tömeges kihalásról, összesen 2407 állati populációból gyűjtöttek adatokat egészen 1940-ig visszamenőleg.

Az adatok összehasonlításából az derül ki, hogy az elmúlt évtizedekben egyre több volt a hasonló tömeges állatkatasztrófa, ráadásul ezekben egyre több egyed pusztul el átlagosan.

A kutatók igyekeztek meghatározni a tömeges kihalási események meghatározó okát, és számításaik szerint, bár ezekben a fertőzések a leggyakoribbak, az ember meghatározó szerepet játszik. A szennyezés és más emberi behatások a tömeges kihalási események 19 százalékáért tehetők felelőssé. A klímaváltozással összefüggő hatások – extrém hideg és meleg, oxigénstressz, éhezés – együtt a tömeges pusztulások negyedéért okolható.

Neked ajánljuk
Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr A rovarapokalipszis az egész élővilág jövőjét veszélyezteti Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség még nem elégedett Megható mesefilm a tengerek szennyezéséről, az egyéni erőfeszítésről és az összefogás erejéről
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam