2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Bebizonyosodott, hogy súlyos méhpusztulást okoznak a rovarirtók

Fontos eredményeket hozott nyilvánosságra az EU élelmiszer-biztonságért felelős ügynöksége: több, mint 1500 korábbi kutatás eredményeinek összevetése után arra jutottak, hogy a neonikotinoid-tartalmú rovarölő szerek súlyos veszélyt jelentenek a vad- és a háziméhekre.

A neonikotinoid-tartalmú rovarölők súlyos problémái már hosszabb ideje terítéken vannak. 2013-ban EU-s szinten már be is tiltották a használatukat az olajrepcén, a napraforgótáblákon és a kukoricán, mert ezeket közismerten szívesen látogatják a méhek.

Az akkori vitákban egyébként Magyarország egyértelműen a betiltás ellen volt, a hivatalos magyar álláspont arról szólt, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ha a rovarirtó szereket az előírásoknak megfelelően használják, akkor bármilyen jelentős fenyegetést jelentenének a méhállományra.

Ez a magyar álláspont akkor kisebbségben maradt, és azóta számos új kutatás bizonyítja ezeknek a szereknek a veszélyeit.

A neonikotinoidok a rovarok központi idegrendszerébe kerülve bénulásos halált okoznak, ráadásul a legtöbb rovarirtóval ellentétben ezek nemcsak a növény felületén maradnak meg, hanem bekerülnek a gyökerekbe, a hajtásba, levelekbe, virágba, pollenbe és nektárba is.

A méhek tömeges pusztulása, az európai méhpopulációik megfogyasztása az egyik legsúlyosabb ökológiai és élelmiszeripari probléma a kontinensen; a mézzel kapcsolatos minőségbiztosítási kérdéseknél is lényegesebb. A túl kártékony rovarirtók használata az egyik oka lehet a jelenségnek. 

Az EU tagállamai az eredeti menetrend szerint már decemberben szavaztak volna a neonikotinoid-tartalmú rovarölők teljes betiltásáról – akkor azért halasztották el a döntést, mert az EFSA vizsgálat eredményeire vártak. 

Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából