2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztriával közösen fejlesztjük a Rába vizes élőhelyeit

Több mint 1,1 millió euró támogatásból gazdálkodhat 2020 végéig az a magyar és osztrák közös projekt, amely januárban indult, és a Rába folyó és vízgyűjtője vizes élőhelyeinek fejlesztését tűzte ki célul. A projekt végrehajtóinak célja a gazdaság, az árvízvédelem és az élővilág érdekeinek összehangolása lesz.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a projektindító keddi tanácskozás után, Szalafőn az MTI-nek elmondta:

a projekt egyik legfontosabb célja, hogy megpróbálja a természetvédelmet és az árvízi védekezést úgy összehangolni, hogy a természeti értékek lehetőleg ne sérüljenek.

A tudományos igényű felmérés kiterjed a vízfolyások élővilágát veszélyeztető emberi beavatkozásokra, számol a gazdasági és árvízvédelmi szempontokkal, és ezáltal a különböző érdekek összehangolására törekszik.

Az árpási Rába-part Fotó: Quijo / Wikimedia Commons

V. Németh Zsolt közölte: a program része a tudományos ismeretterjesztés, valamint a vízi és horgászturizmus fejlesztése lehetőségeinek feltérképezése.

A projektben magyar részről az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, osztrák részről pedig az Ilmitzi Biológiai Állomás és az Osztrák Természetvédelmi Szövetség Stájerországi Csoportja vesz részt.

A szakemberek a 2020 végéig tartó programban közösen kutatják a határon átnyúló vízfolyások veszélyeztetett élőhelyeit, védett állatfajait, az élővilágot veszélyeztető özönfajokat és emberi beavatkozásokat, a kutatások alapján pedig megtervezik a vizes ökológiai hálózatok hatékony természetvédelmi kezelését.

Elkészítik a 44 ezer hektáros vízgyűjtő értékkataszterét, amelyet össze lehet majd vetni például az árvízvédelmi beruházások terveivel, ennek köszönhetően pedig az árvízi károk helyreállítása a természeti értékek nagyobb sérülése nélkül elvégezhető lesz.

Alsószölnöknél a Rába eléri a magyar határt Fotó: Quijo / Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A klímaváltozás is befolyásolhatta a vírust hordozó denevérek elszaporodását Elképesztő helyekre is utat talál a földi élet Megvásárolt egy erdőt az IKEA Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam