2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beteg Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja

Sudan, a 45 éves északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni), alfaja utolsó hím képviselője a közelmúltban megbetegedett, a jobb hátsó lábát két fertőzés is megtámadta.

Sudan megbetegedéséről gondozói, a kenyai Ol Pejeta természetvédelmi terület munkatársai számoltak be a Facebookon. A szakértők szerint Sudan kilátásai nem túl jók, hiszen kifejezetten öregnek számít: a legtöbb rinocérosz 30-40 évig él, Sudan azonban már 45 éves.

Sudan, alfajának utolsó hím példánya Fotó: Facebook/Ol Pejeta Conservancy

Az Ol Pejeta szerint az orrszarvú problémái 2017 végén kezdődtek, amikor egy fertőzés jelentkezett a jobb hátsó lábán. Az állatorvosi stábnak köszönhetően januárra sikerült javítani az állapotán, február közepén viszont az eredeti fertőzés helyén, valamivel mélyebben egy újabb fertőzést találtak. Sudan szervezete egyelőre nem reagál megfelelően a kezelésre.

Annak az esélye, hogy Sudan valaha újra apa legyen, igen kicsi. Az északi szélesszájú orrszarvúk egykor Uganda, Csád, Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén éltek.

Az orvvadászat és a polgárháború azonban súlyosan érintette az alfajt, az utolsó vadon élő példányt 2007-ben látták. 

Idővel a fogságban élő populáció egyedszáma is csökkenni kezdett, főként a példányok kora miatt. Mára csupán három egyed képviseli az alfajt: Sudan és két nőstény, Fatu és Najin. Mindhárman az Ol Pejeta területén élnek. Sajnos egyik nőstény sem termékenyíthető meg, ráadásul Sudan spermaszáma is rendkívül alacsony. A szakértők ezért azzal kísérleteznek, hogy a megfelelő minták begyűjtésével mesterséges megtermékenyítést hajtsanak végre. A terv az, hogy a megtermékenyített petéket déli szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum) nőstényekbe ültessék be.

Neked ajánljuk
Háromszorosára nőtt az elefántok száma Namíbiában az elmúlt évtizedekben A felmelegedés okozhatta a földtörténet legsúlyosabb kihalását Kiadták a teljes jelentést arról, hogy egymillió fajt fenyeget a kihalás Egy egész gyár is lehet karbonsemleges Zéróemissziós taxi a levegőben
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam