2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Örömteli felfedezés az Antarktiszon

Hatalmas pingvinkolóniákat fedeztek fel az Antarktisz-félsziget keleti partjainál, a Weddell-tengeren lévő Veszély-szigeteken. Ez egy eléggé nehezen megközelíthető része a kontinensnek, a kolóniára műholdképek elemzésével bukkantak a kutatók, akik aztán expedíciót is szerveztek a környékre, és drónokkal is fotóztak. A felvételek elemzése alapján 751 527 pingvinpárt számoltak össze a szigeteken.

A kutatók szerint nagyon fontos lenne, hogy a Veszély-szigeteket sürgősen pingvinrezervátummá nyilvánítsák. A kutatók ugyanis 1959-ig visszamenőleg elemezték most a műholdfelvételeket, és ez alapján úgy vélik, hogy a kolónia mérete stabil. Ami nagy szó, mert a globális felmelegedés miatt az Antarktisz-félsziget nyugati oldalán ismert Adélie-kolóniák mérete jelentősen megcsappant az elmúlt években.

„Csak a pingvinek mennyisége elképesztő volt. A víz gyakorlatilag pezsgett a pingvinektől”

– mesélte a felfedezésről Michael Poito, a Luisianai Állami Egyetem oktatója, a kutatócsoport tagja. „A kolónia már csak mérete folytán is regionálisan jelentős, már csupán ez is elég indok rá, hogy kiterjesszük a Weddel-tengeri rezervátumot a Veszély-szigetekre is. Mi több, azt is bizonyítja, hogy az eddigieknél jobban kell védenünk a nyugati partvidéket, ahol visszaesett a populáció” – mondta.

Egy Adélie-pingvin a megfigyelésre használt drón mellett Fotó: Rachael Herman, Stony Brook University/LSU
Neked ajánljuk
Valami egészen érthetetlen dolog zajlik a sztratoszférában Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője Kémműholdak mutatják, hogy tűnnek el a Himalája gleccserei Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő Tudja, mennyi mindenre jó az erdei szederlevél?
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam