2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélére sodor egyes bogárfajokat a fák visszaszorulása Európában

A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó bogarak egy részét az ősfás területek csökkenése szerte Európában – figyelmeztet új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Ezek a bogarak kulcsszerepet játszanak az olyan természeti folyamatokban, mint a tápanyagok lebontása és újrahasznosítása, valamint fontos táplálékforrásként szolgálnak a madarak és emlősök számára, néhány fajuk a beporzásban is szerepet játszik.

A kutatók az elhalt faanyagot fogyasztó (szaproxilofág) bogarak 700 faját vizsgálták Európában. Az eredményeik alapján a vizsgált fajok csaknem egyötödét – 18 százalékát – fenyegeti a kihalás az élőhelyeiket jelentő ősi fák eltűnése miatt – írja a BBC News.

Ez azt jelenti, hogy a szaproxilofág bogarak Európa legfenyegetettebb rovarcsoportjai közé tartoznak.

Ragyogó virágdíszbogár Fotó: Hectonichus via Wikimedia Commons

„Néhány bogárfajnak több száz éves fákra van szüksége, ezért olyan természetvédelmi erőfeszítésekre van szükség, amelyek hosszú távon garantálják az öreg fák védelmét Európa különböző tájain, biztosítva, hogy azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet a bogarak töltenek be a természetben, zavaratlanul játszhassák” – mondta Jane Smart, az IUCN globális fajprogramjának vezetője.

A jelentés szerint a fakitermelés és a fapusztulás mind hozzájárulnak a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése és az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.

A szintén szaproxilofág létracincér Fotó: Siga  via Wikimedia Commons

A természetvédelemnek az erdők, legelők, gyümölcsöskertek és városi területek öreg, valamint elhalt fáinak hosszú távú megóvására kell fókuszálnia. A jelentés szerint minden európai országban leltárt kellene készíteni az ősi, valamint nagy kulturális és természetvédelmi értékkel bíró „veterán” fákról, azok védelmének biztosítása érdekében. Emellett különböző korú, valamint elhalt fákra, kidőlt fatörzsekre és fatönkökre lenne szükség az egyes tájakon.

Európában a bogarak 58 családja él, nagyjából 29 ezer fajjal. Ezen belül körülbelül négyezer faj kötődik élete legalább egy részében elhalt, rothadó fákhoz. Az ezekre a fajokra vonatkozó adatok azonban hiányosak, amit a szakemberek szerint sürgősen orvosolni kell.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam