2018. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Újabb veszélyeket tartogat az időjárás

Egyelőre Japánban és Ausztráliában okoz a szokásosnál rosszabb időjárást a La Niña néven ismert légköri anomália, amelynek hatása később elérheti Indiát, majd Afrika déli részét is, hogy azután az egész világon jelentkezzen. A La Niña hatása jellemzően március és május között érvényesül születési helyének tágabb környezetében. Globálisan ezt követően is lehet számolni váratlan hatásaival.

Japán nyugati tartományaiban 32 éve nem tapasztaltak olyan hideget, amilyen az elmúlt napokban lecsapott a térségre – adta hírül több hírügynökség tájékoztatását az Al Dzsazíra. Az átlagos hőmérséklet az elmúlt hetekben több mint két Celsius-fokkal maradt el a megszokott szinttől.

Az egymás követő rendkívüli események arra késztették a japán meteorológiai intézet tudós szakértőit, hogy március elején komoly egyeztetés után okát adják a jelenségnek. A felelőst a La Niña időjárási anomáliában találták meg.

Ez a jelenség az ázsiai térségben szárazságot hozó El Niño után jelentkezik szokatlanul alacsony légnyomással. Hatására a Csendes-óceán nyugati medencéjének csapadékban amúgy is gazdag térsége még több hót és esőt kaphat.

Víz a hídon (Queensland, Ausztrália 2018. március 6.)  Fotó: Joshua Byrd / Flickr

Szintén valószínű, hogy a La Niña felel az Ausztrália Queensland államát sújtó jelentős áradásokért. Egy lassan mozgó, alacsony nyomású légköri front nagy esőket hozott Queensland nyugati vidékeire, amely a múlt héten végig kitartott.

A terület egyes részein nem kevesebb mint 40 centiméter esőt jegyeztek fel, miközben ebben a térségben a havi átlag öt centiméter. 

A La Niña következő „áldozata” India, illetve Dél-Afrika keleti fele lehet, majd ezt követően további térségekbe hozhat szokatlan időjárást a légkör megzavarodása. Indiában a szokásosnál erősebb lehet a monszun, míg Afrika szárazság sújtotta déli részén még örülhetnek is a sok csapadéknak.

Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon 2017-es tények és adatok a klímaváltozásról 35 év után először tűnt fel egy veszélyeztetett kisemlős Ausztráliában A globális felmelegedés hatására milliókkal emelkedik az árvizek veszélyeztette emberek száma a világon A felmelegedés okozhatta 200 ezer szajga halálát