2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csaknem kétszáz denevért mentettek meg Hajdúszoboszlón

A hajdúszoboszlói Hotel Victoria nyílászáróinak cseréi közben kerültek elő azok a denevérek, amelyek március 7-én érkeztek Hortobágyra a Madárkórházba. Összesen 224 állatot szedtek össze a denevérmentők, de sajnos 28 a mentés közben elpusztult – közölte a madárkórház egyik orvosa.

A Hortobágyi Madárkórház munkatársainak sok denevért sikerült biztonságba helyezni a tavaszi ébredés időszakáig. Az intézményben igyekeznek minél hűvösebb helyen tartani őket. Azokat az állatokat, amelyek már felébredtek, próbálják megetetni, majd újra mély álomba altatni.

A denevéreknek kialakított kórteremben a külső hőmérsékletnek megfelelő hőfokot biztosítanak a kórház munkatársai, és egy mesterséges, speciális denevérodút is felajánlanak nekik, amiben elbújhatnak a tavasz érkezéséig.

Várhatóan pár nap múlva, amikor már az összes denevér elbújt, kihelyezik az odút a természetbe, így biztosítva a legjobb feltételeket a kisemlősöknek.

Denevérek a Hortobágy Madárkórház Alapítványnál Fotó: facebook.com/madarpark

A hazánkban élő denevérek számára az egyik legnagyobb kihívást a téli, táplálékszegény időszak átvészelése jelenti. A denevérek, sok más emlőshöz hasonlóan téli álmot alszanak, lecsökkentett anyagcseréjű állapotban várják a tavaszi, rovarokban bőséges időszakot.

Márciusban már ébredeznek, és enyhébb estéken szívesen kirepülnek egy-egy egészségügyi körre, salakanyagot ürítenek, és néha helyet is változtatnak, fontos azonban tudni, hogy az ébredés, a testhőmérséklet visszaállítása a normál állapotra igen nagy energiafogyasztást igényel, ezért is kell nagyon odafigyelni a most megzavart állatokra.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam