2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Fél hónappal korábban kezdődik az északi-sarki tavasz, mint 10 éve

Az elmúlt években egyre több területen jelentkezik a vártnál korábban a tavasz. Bár ez elsőre kellemesnek tűnhet, valójában igen aggasztó: a klímaváltozás egyértelmű nyoma. Minél északabbra utazik az ember, annál rosszabb a helyzet.

Egy új, a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint napjainkban az északi-sarki tavasz már 16 nappal korábban jelentkezik, mint 10 évvel ezelőtt. A kutatók azt is feltételezik, hogy az Egyenlítőtől északi irányba haladva minden 10 szélességi fok után a megszokotthoz képest átlagosan 4 nappal korábban jön el az évszak.

A szakértők a kutatás során olyan korábbi vizsgálatokat elemeztek, melyek a különböző sarki élőlények tavasz eleji viselkedésével, így a virágok nyílásával, a növények rügyezésével, a kétéltűek hangkeltésével, illetve a költöző madarak érkezésével foglalkoztak. Összesen 743 tanulmányt vizsgáltak meg, emellett pedig a hőmérsékleti adatokat is analizálták.

Az, hogy az Északi-sark környékén még a többi régióhoz képest is jóval korábban jelentkezik a tavasz, azt mutatja, hogy az Arktisz rendkívül gyorsan melegszik.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy az északi-sarki évszak átalakulása pontosan miként is hat majd a helyi fajokra. Az ugyanakkor valószínűnek tűnik, hogy a változás fel fogja borítani a helyi ökoszisztéma kényes egyensúlyát.

Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára