2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás rosszabbul hat a nőkre, mint a férfiakra

A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és környezeti átalakulások rosszabbul érintik a nőket, mint a férfiakat az ENSZ jelentései szerint. A szervezet adatai alapján a klímaváltozás miatt költözni kénytelenek 80 százaléka nő, és számos konkrét példa bizonyítja, hogy a klímaváltozás miatt a nők élete nagyobb mértékben válik nehezebbé, mint a férfiaké.

Közép-Afrikában a család vízellátásáról gondoskodó nőkre hárul hatalmas teher, akik a tavak kiszáradása miatt sokszor órákat kénytelenek gyalogolni, ráadásul sokszor a pénzkereset után városokba kényszerülő családfenntartó otthoni feladatait is át kell vegyék.

Vízhordó nők (Nyangaton, Etiópia) Fotó: Rod Waddington/ Flickr

Kutatások tapasztalatai alapján az időjárási katasztrófák következményei is súlyosabban érintették a nőket: a Katrina pusztítása nyomán kitelepített családok között többségben voltak az egyedülálló afroamerikai anyák, és a 2004-es cunami során is több férfi menekült meg. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a nők kisebb része tudott megfelelően úszni, másrészt a gyerekeik biztonságáról gondoskodtak először. 

New Orleans a Katrina hurrikánt követő áradások után
(Szeptember 11., 2005)
Fotó: Mark Moran, NOAA Corps/ Flickr

Az ENSZ szerint éppen ezért a nemek közti egyenlőségre is koncentrálni kell a klímaváltozás hatásainak kezelésekor, jobban kell figyelni arra, hogy a nőket is bevonják az ezzel kapcsolatos társadalmi döntések meghozatalába.

Neked ajánljuk
Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval) A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés Gyilkos viharok dúltak Törökországban Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam