2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zsiráfbébi született Nyíregyházán

Egy borjúval gyarapodott nemrég a Nyíregyházi Állatpark eddig öt tagból álló Rotschild-zsiráfcsapata (Giraffa camelopardalis rothschildi).

A 450 napnyi vemhességi idő után világra jött bika jól van, egyelőre anyjával, Laurával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezető szóvivője kedden az MTI-vel.

A sóstógyógyfürdői állatkertben jelenleg három felnőtt zsiráf nőstény és egy hím él, mellettük a most kéthetes borjú, valamint egy fiatal, három és fél éves nőstény látható.

A gondozók aggódtak a zsiráfanya vemhessége miatt, mivel a nőstény az első borját nem nevelte, őt a szakembereknek kellett etetni az első hetekben. Szerencsére a második utódjánál már megérett az anyaságra, az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli. A 180 centiméter magas, hetven kilogramm súlyú borjú egyelőre anyatejjel táplálkozik, féléves korában kezd majd átszokni a szálas takarmányra – ismertette a szóvivő.

A tudomány a zsiráfok 9 alfaját különíti el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild-zsiráfok élnek, Grevy-zebrákkal és több ritka antilopfajjal közös kifutóban. A Rothschild-zsiráf a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868–1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb, mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 580 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, 6 a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú egyébként a nyolcadik Nyíregyházán született zsiráf.

Neked ajánljuk
Fél évszázada született a St. Louis-i állatkert orangutánja Fél évszázada született a St. Louis-i állatkert orangutánja Veszélyeztetett madár- és denevérfajok védelmét erősítették meg a Balaton-felvidéken Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam