2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nitrogén-oxidok magas koncentrációja a levegőben cukorbetegséget okozhat egy német kutatás szerint

A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal felmérése szerint százezrek élnek Németországban a nitrogén-oxidok magas koncentrációjának kitéve. Vizsgálatuk alapján mintegy 400 000 diabéteszes megbetegedés hozható összefüggésbe a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségével, és a légúti megbetegedések is hasonló arányban írhatók a szennyező anyag számlájára.

A 2014-ben elvégzett kísérlet eredményei alapján a diabéteszmegbetegedések 8%-ában, 437 000 esetben megállapítható volt, hogy a megbetegedést a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettsége váltotta ki. Az asztmás megbetegedések esetében a kutatók az esetek 14%-át, 439 000 esetet hoztak összefüggésbe a vizsgált gázzal.

„A tanulmány rámutat, milyen nagy egészségügyi károkat okoz Németországban a nitrogén-dioxid” – mondta Maria Krautzberger, a szövetségi hatóság vezetője.

 A vizsgálatok alapján a nitrogén-oxidoknak egyes esetekben akár végzetes hatásuk is lehet. A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal vizsgálata alapján 6000 haláleset a nitrogén-dioxid-terhelés hatására kialakult szív- és érrendszeri megbetegedéssel volt magyarázható.

Vidéki körzetekkel összehasonlítva a forgalmasabb területeken a megbetegedések aránya 50%-kal volt magasabb. A kutatás során többek között a nitrogén-oxidok koncentrációjának mérési adatait dolgozták fel, majd vetették össze a népsűrűség és a halálozási statisztikák adataival.

A hatóság képviselője hozzátette: a becslések során kifejezetten óvatosan jártak el, hasonló kutatások a közelmúltban sokkal aggasztóbb eredményekre jutottak.

A kutatók szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a német városok levegője tisztább legyen, amihez a dízelüzemű járművek kitiltása is hozzájárulhat.

Az orvosok is a városi levegő veszélyeire figyelmeztetnek: a Tüdőgyógyászok Szakmai Szövetsége javasolja, hogy az erősen szennyezett útvonalakat kerüljék el a gyalogosok és a kerékpárosok – a testmozgás a szennyező anyagok fokozott belélegzésével jár együtt. Az orvosok ugyanakkor a nitrogén-oxidoknál a szálló port ha lehet, még veszélyesebbnek tartják. Ezért is üdvözölték a forgalomkorlátozások bevezetésének lehetőségét.

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Nyílik hazánk egyik legkisebb orchideája Ehető vadon termő növények a tányéron Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége
Tovább a forrásra: sueddeutsche.de
Vissza
Hírfolyam