2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberi jog lehet az egészséges környezethez való jog

Az ENSZ-ben tárgyalások kezdődtek az egészséges környezethez való jognak emberi jogként való formális elismerése érdekében. Az ENSZ emberi jogi és környezetvédelmi különmegbízottja szerint meg kell védeni azokat, akik életüket kockáztatják a talaj, a vizek, az erdők és az élővilág védelméért – számolt be a theguardian.com nyomán a jogaszvilag.hu.

John Knox szerint azok, akik az erdőirtások, a szennyezések, a talaj tönkretétele vagy az orvvadászat ellen küzdenek, komoly árat fizetnek munkájukért. Ezt az ENSZ-nek is el kellene ismernie, mert ezzel el lehet ismerni ezen személyek áldozatvállalását.

A különmegbízott öt évig tartó vizsgálatát követően minden lehetséges eszközzel fellépett az ENSZ tagállamainál a talajt, vizeket, erdőket, levegőminőséget és az állatvilágot védő személyek nagyobb elismerése és támogatása érdekében.

Knox érvelése szerint: „Ha őket sem tudjuk megvédeni, akkor hogyan védhetnénk meg a környezetünket, amelytől mindannyian függünk.”

Esmond Bradley Martin, az elefántok védelmezője, februárban gyilkosság áldozatává vált Fotó: www.savetheelephants.org

A jelentés szerint a környezetvédőkkel szembeni gyilkosságok jelentősen emelkedtek az utóbbi időben. Az ügyet azonban csak néhány kormány, valamint az ENSZ támogatja – a civil társadalom elutasító, a média pedig inkább a leleplezésekkel foglalkozik.

Múlt héten 24 latin-amerikai ország írta alá azt a környezetvédelmi egyezményt, amely a ratifikációt követően arra kötelezi a tagállamokat, hogy vizsgálják ki azokat a gyilkosságokat, amelyekben az elkövetőt mentelmi joga miatt nem lehetett felelősségre vonni.

Szintén a múlt héten indult el az ENSZ programja, amely környezetvédelmi jogi képzést nyújt bírák, ügyészek és rendőrök részére, illetve különböző társaságokkal működik együtt annak érdekében, hogy a befektetések tervezése során az emberi jogokat is vegyék figyelembe.

Fotó: 2Photo Pots/Unsplash

Korábban szilárdan kialakult az a nézet, hogy a környezetvédelmet és az emberi jogokat egymástól elkülönítve kell kezelni, de az elmúlt évtized tapasztalatai szerint sokszor egységesen kell fellépni a védelmük érdekében. Több mint 100 ország már jogilag is elismerte az emberi jogok és a környezetvédelem kapcsolatát, de sokan, köztük az ENSZ is, ezt még formálisan nem tette meg.

A két terület közötti kapcsolat elismerését az ENSZ emberi jogi és környezetvédelmi különmegbízottja is támogatja. Az ENSZ általi elismerés még nem oldja meg a problémát, de ösztönzi a kormányokat, hogy inkább támogassák a környezetvédőket ahelyett, hogy bűncselekménynek nyilvánítanák a tevékenységüket.

A különmegbízott 14 alapelv elfogadását javasolja, amelyek közül az első kettő az emberi jólétet és az ökológiai jólétet deklarálja. Az alapelvek lényege szerint az ENSZ-nek elő kell írnia a tagállamok számára, hogy garantálják a biztonságos, tiszta, egészséges és fenntartható környezetet az emberi jogok tiszteletben tartása, védelme és biztosítása érdekében.

A környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek üdvözölték az ENSZ-ben elindult folyamatokat, amelyek nagyobb biztonságot nyújthatnak számukra és tagjaik számára. Knox szerint a következő lépés az ENSZ-döntés átültetése lesz, amellyel a sérülékeny csoportok védelem alá kerülnek majd.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: jogaszvilag.hu
Vissza
Hírfolyam