2020. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leáll az edinburghi állatkert pandaszaporítási programja

Felfüggesztették az óriáspandák megtermékenyítését célzó programot az edinburghi állatkertben, mert az utóbbi években kudarc kudarcot követett. Az állatvédők üdvözölték a döntést. Miután öt évig nem sikerült megtermékenyíteni a nőstény óriáspandát, Tian Tiant – még mesterséges úton sem –, az intézet vezetői úgy döntöttek, felfüggesztik a szaporítási programot.

A közlemény szerint a szakemberek elemezni akarják a kudarc okait, s közben át is alakítják majd a 2011-ben Kínából érkezett pandák környezetét, hátha a párt a nem megfelelő berendezés zavarja a nyugodt együttlétben.

edinburghzoo.org.uk

„Nagyon bízunk abban, hogy Tian Tiannak végül lesz kölyke, de még ha nem is így történik, az állatkertben gyűjtött tapasztalatok sokat segítenek az állatfaj megmentésében”

– mondta újságíróknak az állatkert szóvivője. 

Fotó: Rob McDougall/ edinburghzoo.org.uk

Az állatvédő szervezetek ugyanakkor örömmel nyugtázták az állatkert döntését: „Jó döntésnek tartjuk, hogy felfüggesztették a szaporítási kísérleteket, s hogy az idén a pandákat nem vetik alá a komoly beavatkozást jelentő mesterséges megtermékenyítési procedúrának.

Ellenezzük a fogságban élő vadállatok szaporítását, mert az így születő utódok sohasem kerülnek vissza természetes közegükbe, így nem járulnak hozzá a fajmentéshez.”

– nyilatkozta a OneKind nevű szervezet vezetője.

Neked ajánljuk
Aminek örülhettünk 2019-ben A Szuezi-csatornán át invazív, idegen fajok árasztják el a Földközi-tengert Köszöntsük fagyos futamokkal a későn jött zimankót Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam