2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legabszurdabb ausztrál állat nagy segítségünkre lehet

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős anyatejében található egyik fehérje lehet a kutatók segítségére az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok elleni harcban. A tudósok azt már 2010-ben megállapították, hogy a részleges vízi életmódot folytató, különös megjelenésű tojásrakó emlős anyateje egyedülálló antibakteriális tulajdonságokkal bír.

 Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) és a Deakin Egyetem kutatói most azt is kiderítették, hogy miben rejlik a kacsacsőrű emlős anyatejének ereje.

A Structural Biology Communications című folyóiratban közölt tanulmányt vezető Janet Newman és kollégái laboratóriumi körülmények között reprodukálták azt a fehérjét, amely kizárólag a kloákások, úgy mint a kacsacsőrű emlős és a hangyászsün anyatejében található meg, és megállapították, hogy ez a protein egyedülálló háromdimenziós szerkezettel rendelkezik.

Kacsacsőrű emlős Fotó: Stefan Kraft / Wikimedia Commons

Ez a fehérje csupán egy maroknyi baktérium – például az Enterococcus faecalis és a Staphylococcus aureus – ellen mutat nagyfokú aktivitást, míg a kacsacsőrű emlős kicsinyeinek bélflórájára nézve ártalmatlan.

A nőstény kacsacsőrű emlősöknek nincsenek emlőbimbóik, ezért az anyatej a hasi bőrük alól szivárog, mint az izzadság, ami azt jelenti, hogy a tápanyagban gazdag folyadék ki van téve a környezet ártalmainak.

A szakemberek szerint az állat anyatejében azért található meg ez a speciális fehérje, hogy védelmet biztosítson a kicsinyeknek a baktériumokkal szemben.

A kutatók szerint az érintett fehérje gyógyászati alkalmazására irányuló klinikai tesztek még nagyon messze vannak, ám úgy vélik, hogy idővel ez a protein lehet az alapja bizonyos antibiotikum-kezeléseknek.

A túlzott, indokolatlan antibiotikumhasználat nyomán a szennyvízbe jutó antibiotikum-maradványok és rezisztens baktériumok hatására elszaporodó szuperbaktérium-törzsek problémáját az ENSZ 2017-es jelentésében az emberiség előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam