2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szamarak a hagyományos kínai gyógyászat új kárvallottjai

Keresett árucikké vált Kínában az afrikai szamár húsa és bőre – írja a The Economist nyomán az origo.hu. Kenyában ezekre az állatokra szakosodott vágóhidak igyekeznek kiszolgálni a növekvő keresletet.

Afrikában nincs kulturális hagyománya a szamárhús fogyasztásának. Az állatokat munkavégzésre használják. Ám a kontinens egyes országaiban megjelent kínai vállalkozók számára a szamárhús mellett az állatok bőre is legalább olyan értékes áru.

A szamárbőrből ugyanis Kínában egy sajátos, zselatinszerű anyagot, az ejiaót állítják elő, amelynek nagy szerep jut a tradicionális kínai orvoslásban.

Ejiao Fotó: Wikimedia Commons

Több állatvédő szervezet tiltakozik az ellen, hogy az afrikai országok eleget tegyenek Kína igényeinek, és növeljék a leölt állatok számát. Egy brit szervezet, a Donkey Sanctuary, amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy a szamárállomány nagysága néhány afrikai országban komolyan csökken, mert gyorsabb ütemben vágják le a jószágokat, mint az állomány reprodukciós ideje.

A Society for the Protection of Animals Abroad nevű szervezet kifejtette: megértik a helyzet ellentmondásosságát, azt, hogy egy etiópiai gazdálkodó nehezen utasít vissza 200 dollárt készpénzben egyetlen állatért, amit a felvásárlók kínálnak.

Ez azonban hosszú távon a fenntartható állománygazdálkodás rovására megy

– figyelmeztetnek.

Ez az oka annak, hogy több afrikai ország – Uganda, Tanzánia, Botswana, Niger, Burkina Faso, Mali, valamint Szenegál – tiltást vezetett be a szamarak bármilyen formában történő exportjára. Úgy tűnik, a fellépésnek van eredménye: egyes ejiao-gyártók jelezték, hajlandók megfontolni, hogy más alapanyagból készítsék a „szamárzselét”.

A BBC tavalyi jelentése szerint évente nagyjából 1,8 millió szamár bőrét szállítják Kínába, de a valós igény ennél nagyobb. Az állatállomány nagysága pedig csökken, hiszen a kivitel évente nő. Például – még a tiltás előtt – Nigerből 2015-ben 27 ezer állatot vittek Kínába, 2016-ban már 80 ezret. A szamarakért kapott busás pénzekre pedig nagy szükségük van az alapvetően szegény afrikai országoknak.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam