2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bajban vannak a gólyák! Így etessük őket

A gólyák szállingóznak hazafelé, de velük együtt a hó is – figyelmeztet a Mályi Madármentő állomás. A szokatlan hideg, fagy megnehezíti a madarak számára a táplálékszerzést. A Mályi Természetvédelmi Egyesület oldala részletes útmutatóval szolgál az etetéssel kapcsolatban, ha netán valamelyik településre megérkezne a gólya.

Fontos, hogy a gólya etetését mindig ugyanaz az ember végezze, jellegzetes, könnyen azonosítható ruházatban (például piros kabátban). Így az állat megtanulja felismerni gondozóját, és csak hozzá fog kötődni. Ha többekkel kapcsolatba kerül, túlzottan megszelídülhet, elveszti félelemérzetét az emberrel szemben.

Gólya a havas szántóföldön a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti út közelében 2018. március 18-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható szabad terepen kell kitenni az ennivalót akkor, amikor a madár is ott van, és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új étel kerül lerakásra. Ez lehet csengetés, sípszó, fütty, de ne legyen túl hangos.

Pár etetés múlva a madár már messziről megismeri gondozóját, és odarepül hozzá.

Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják, ezért óvatos mozdulatokkal helyezzük ki a neki szánt táplálékot, és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

Fontos, hogy a gólya sertéshúst nem kaphat

Patkány, egér, hal, marha minden részét nyugodtan adhatjuk neki, apró csíkokra vágva. Kaphat szárnyasokat, csirkehúst, naposcsibét – a csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék, hiszen csontos és velős részeket is tartalmaz. A farháttal legyünk óvatosak, mert hegyes, éles csontok vannak benne. Ha csak húst kap – csontos húst nem –, akkor kalciumot kell adni kiegészítésképp, például kifőzött, porrá tört tojáshéj formájában.   

Mindig annyi eledelt kell neki adni, amennyit megeszik. Lehetőség szerint változatosan etessük a madarat. Napi 2-3 alkalommal etethetjük, a mennyiség és az időjárás függvényében – áll a Mályi Természetvédelmi Egyesület tájékoztatójában.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: mteweb.hu
Vissza
Hírfolyam