2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Speciális technikával mentik a korallzátonyokat

A klímaváltozás miatt világszerte pusztulnak a korallok. Az óceánok élővilágának hanyatlása a szárazföldi életre is kihat. Nem mindegy tehát, hogy sikerül-e megmenteni a korallzátonyokat. Ennek érdekében speciális technikával mentik a korallzátonyokat az Indiai-óceánban található Seychelle-szigeteken.

A csodálatos tenger alatti képződmények apró állatkák, a korallpolipok parányi mészvázából épülnek fel. A korallzátonyok a világ óceánágyainak kevesebb mint egy százalékát fedik le, ugyanakkor a tengeri élőlények egynegyedének nyújtanak élőhelyet. Csillapítják a tenger hullámzását, ezáltal csökkentik a part erózióját, és a turizmusban is jelentős szerepet játszanak.

Fotó: Photo by Francisco Jesús Navarro Hernández / Unsplash

Az utóbbi évtizedekben azonban rohamosan pusztulnak a korallzátonyok világszerte, a kutatók szerint legfőképpen a klímaváltozás és a globális felmelegedés miatt.

A korallok többségének ugyanis meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is.

Ha növekszik az óceánok hőmérséklete, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak, kifehérednek. 

Kifehéredett korall (Florida) Fotó: Kelsey Roberts, USGS / Wikimedia Commons

„A Seychelle-szigeteken 1998-ban fehéredtek ki a korallok a legbrutálisabban. Egyes területeken a korallzátonyok 90 százaléka elpusztult. 2016-ban volt az újabb jelentős kifehéredés” – mondta David Rowat, a Marine Conservation Society nevű brit szervezet igazgatója.

A korallzátonyok megmentésére különböző programokat hoztak létre.

A Seychelle-szigeteken például a parton akváriumokban nevelgetik az úgynevezett szuper korallok letört darabjait, amelyeket a tengerfenékről gyűjtöttek be. Ez a fajta korall túléli, ha emelkedik a víz hőmérséklete.

„Amikor a korallok elég nagyok lesznek, visszaültetik őket az óceánba” – magyarázta a projekt egyik menedzsere.

Az egyik szárazföldi akvárium, ahol a szuperkorallok nevelkednek Fotó: Anse Forbans Community Conservation Programme, facebook.com/communityconservationseychelles

Először egy speciális part menti neveldébe teszik a korallokat, ahol kötelekhez erősítik őket. Amikor elérik a 7-20 centiméteres nagyságot, a búvárok levágják őket a kötelekről, és egy speciális ragasztóval rögzítik őket a zátonyokra. A Seychelle-szigeteken már több mint 50 ezer korallt telepítettek át így.

Fotó: Photo by Tommaso Nervegna / Unsplash
Neked ajánljuk
Eljött az ideje annak, hogy megpróbáljuk rendezni a viszonyunkat a természettel Több ezer döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában A déli jégsapka mégsem játszik fontos szerepet az óceánban tárolt szén-dioxid visszatartásában A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam