2019. április 18., Andrea, Ilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elpusztult Sudan, az utolsó hím szélesszájú orrszarvú

Elaltatták a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúját – közölték kedden kutatók Nairobiban. A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota jelentősen rosszabbodott, és már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt. 

Sudan 2010-ben Fotó: Lengai101/Wikimedia Commons

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. 

Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. 

Neked ajánljuk
Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig” Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Környezettudatos döntés vásárláskor Erdő Ernő bácsi meséi 6-10. Művészi szemfényvesztéssel a mindennapos szemét ellen
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam