2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feketetorkú szürkebegyet figyeltek meg Magyarországon

A visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetően figyeltek meg a madarászok egy Magyarországon még nem látott ázsiai madárfajt, a feketetorkú szürkebegyet. Kisújszálláson, a saját etetőjén vette észre Pabar Zoltán madármegfigyelő a szokatlan tollazatú madarat március 19-én. A feketetorkú szürkebeggyel Magyarország madárfaunája így már 417 madárfajt tartalmaz – közölte a Magyar Madártani Egyesület az MTI-vel.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Magyarországon a csoport egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, amely gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő.

A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba és a várakhoz.

Feketetorkú szürkebegy Fotó: Ron Knight / Wikimedia Commons

A szibériai és a feketetorkú szürkebegy azonban nagyon ritka látogató Európában.

2016–2017 őszén és telén szibériaiszürkebegy-invázió volt a kontinensen, amelynek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei-szigeten is előkerült egy példány.

Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, valamint Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tiensan-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

A feketetorkú szürkebegy elterjedési területe Forrás:  A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája 

A most Magyarországra tévedt feketetorkú szürkebegyet kedd délelőtt még sikerült megfigyelni a madarászoknak, de az állat várhatóan a hó elolvadását követően, vagyis a következő napokban eltűnik majd.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Magyar siker a madaras könyvek világversenyén A környezet érdekében csavar egy kicsit a kupakjain a Coca-Cola Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából 2030-ig 90 százalékban karbonmentes lehet a hazai áramtermelés
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam