2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növényvédő szerek miatt tűnnek el a madarak Franciaországból

Igen komoly ökológiai kockázatra figyelmeztet a francia Nemzeti Természettudományos Múzeum közleménye: legfrissebb kutatásaik ijesztő számadatokkal támasztják alá a francia madárpopuláció csökkenését. A madarak eltűnésének mértéke és tempója olyan magas fokú, hogy ökológiai katasztrófaként tekinthető.

A francia vidéken harmadával csökkent a madárpopuláció az elmúlt 15 évben kutatók szerint. Több tucatnyi faj példányainak száma szorult vissza meredeken, egyes fajok esetében akár kétharmadnyival is.

Az elsődleges ok a kutatók feltételezése szerint a növényvédő szerek intenzív használata lehet, elsősorban a monokultúrás gazdálkodást művelő nagy területeken. A szerek nem a madarakat mérgezik meg, hanem azokat a rovarokat, melyeket a madarak táplálékként fogyasztanának. A rovarok eltűnése pedig nagyon érzékenyen érintette a madárpopulációt.

A francia kormány felére szeretné csökkenteni a növényvédő szerek használatát 2020-ra, de egyelőre kevés sikerrel, a francia gazdák még mindig rengeteget vásárolnak.

Neked ajánljuk
A címermadár születése (videóval!) Pusztadoktor Az utolsó trilla után Számos helyen bozóttüzek tombolnak Izraelben Egyre többen vesznek részt a vándortáborokon
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam