2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rosszabb a helyzet az Antarktiszon, mint gondoltuk

A klímakutatók egy Franciaország méreteivel vetekedő gleccser miatt aggódnak, amely a vártnál gyorsabb olvadása miatt sokat ronthat az így sem túl rózsás helyzeten. Az antarktiszi Totten-gleccser a világ egyik legnagyobb és leggyorsabban mozgó jégtömege. Emiatt a tudósok mindig rajta tartják a szemüket, aggódva figyelve az olvadási mutatóit, ugyanis a gleccserbe zárt víztömeg súlyos hatással lehet az amúgy is gyászos állapotban lévő bolygónkra.

A Totten-gleccser alatt részben a Déli-sark kőzetlemeze húzódik, de egy része az óceán vize felett lebeg. Nemrég a kutatók egy különleges vizsgálatot hajtottak végre: mesterségesen keltettek szeizmikus hullámokat, kvázi földrengést szimuláltak a térségben. Ezzel a módszerrel „átláttak” a jégtakarón, és meglepő eredményeket rögzítettek.

Kiderült ugyanis, hogy a Totten-gleccsernek jóval nagyobb része „lóg” az óceán fölé, mint korábban gondolták.

A Totten-gleccser Fotó: NASA

„Bizonyos helyeken, ahol azt gondoltuk, hogy kőzetlemezen nyugszik a gleccser, az óceánra bukkantunk. Ez annyit jelent, hogy a gleccser jelentős része gyakorlatilag a víz felszínén lebeg” – magyarázta Paul Winberry, a Central Washington University kutatója a Phys.org-nak.

A felfedezés komoly aggodalmat keltett a klímakutatók között, főleg, mivel már korábban kiderült, hogy a Totten-gleccser alja már így is komolyan olvad, mivel a jégnél jóval melegebb sós tengervíz áramlik a kontinens belsejébe víz alatti átjárókon keresztül, így erodálva a Totten szárazföldi részét. Ahogy pedig a gleccsernek egyre nagyobb része lebeg a víz felszínén, az olvadás mértéke csak fokozódni fog. 

„Ez egyben azt is jelenti, hogy a Totten-gleccser jóval érzékenyebb lehet a klímaváltozás jövőbeni hatásaira, mint gondoltuk”

– hangsúlyozta a szakember.

A tengerszint emelkedése a NASA műholdas adatai alapján 1993–2015 Forrás: climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/ 

Az antarktiszi gleccserek állapotának felmérését nehezíti, hogy a kontinens nagy részét akár kilométeres vastagságú hó- és jégréteg fedi. A kutatók számára ezért is fontos, hogy megértsék, mi történik a gleccserek alatt, ahová az emberi szem nem lát be.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam