2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

San Francisco betiltja a szőrmekereskedelmet

Az USA-ban működő állatvédő szervezetek precedens értékű történelmi lépésként tekintenek arra, hogy San Franciscóban betiltják a szőrmekereskedelmet. A döntést világszerte üdvözölték. A határozathoz fűzött kiegészítés szerint a San Franciscó-i szőrmeárukkal kereskedők számára lehetővé teszik, hogy 2020. január 1-jéig kiárusítsák meglévő, március 20-ig rendelt készleteiket. 

Shutterstock

Wayne Hsiung, a Direkt Action Everywhere állatvédő csoport társalapítója történelmi lépésnek nevezte közleményében a San Franciscó-i döntést. Mint fogalmazott, ez a példa világszerte új hullámot indíthat el az állatok védelmével kapcsolatos törvényhozásban.

San Francisco a legnagyobb amerikai város, amelynek döntéshozói megszavazták a szőrmekereskedelem betiltását.

A döntést előterjesztő Katy Tang hangsúlyozta: évente több mint 50 millió állatot ölnek meg világszerte a divatipar kiszolgálására.

A város szőrmekereskedői ugyanakkor tiltakoztak a megélhetésük veszélybe kerülése miatt. A West Coast Leather kereskedőcég vezetője, Skip Pas kifogása szerint nem a helyi döntéshozóknak, hanem népszavazásnak kellett volna döntenie az ügyben. 

Mark Farrell, a város polgármestere már jelezte: azt tervezi, hogy aláírja a szőrmekereskedelem betiltásáról szóló rendeletet. A törvény a belvárosban mintegy 50 üzletet érint.

A használt ruhákat forgalmazó üzletek, zálogházak és nonprofit vállalkozások számára továbbra is engedélyezik vintage és használt szőrmék árusítását.

A San Franciscó-i szőrmekereskedelem évente 40 millió dolláros (10 milliárd forintos) bevételt jelent a becslések alapján, a város szerint azonban a tilalom nem okoz jelentős kárt a helyi gazdaságnak. Korábban a kaliforniai West Hollywood és Berkeley tiltotta meg városában a szőrmekereskedelmet.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Ritka állatot találtak a budai hegyekben (videóval) Magyar siker a madaras könyvek világversenyén Miért iszunk tejet? A fosszilis tüzelőanyagok az eddig véltnél is jobban károsították a klímát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam