2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Néhány éven belül megháromszorozódhat az óceánok műanyagszennyezése

A világ óceánjaiban lévő műanyagmennyiség hét éven belül megháromszorozódhat. A hulladék jelentős része Ázsiából érkezik, de még ennél is nagyobb baj, hogy fémek és mérgező anyagok is a vízbe kerülnek. Az állatok fogyasztásán keresztül több vegyi anyag is juthat az emberi szervezetbe, Nagy-Britanniában például olyan kínai rákot találtak, amelyben kadmium volt.

Óceáni tájkép Panamánál... Fotó: Shutterstock

Megdöbbentő adatok olvashatóak a Future of the Sea című elemzésben, melyben többek közt az szerepel, hogy várhatóan az óceánok vizeiben úszó műanyaghulladék mennyisége 2025-ig megháromszorozódhat.

A tengeri hulladékok 70 százaléka műanyag, amely a tengeri élőlények széles körének okozhat sérülést vagy halált.

Egy tengeri teknős élelemnek néz egy műanyag palackot Fotó: Shutterstock

A The Times arról ír, hogy a jelenlegi 50 millió tonna szemétből 2025-re 150 millió tonna is lehet.

Előrejelzések szerint 2025-re a világ évente 300 millió tonna műanyagszemetet fog kitermelni, aminek a fele előbb-utóbb az óceánokban köthet ki.

Ez elképesztően döbbenetes adat, különösen annak fényében, hogy nagyságrendileg
5250 ezer milliárd darab kisebb-nagyobb méretű műanyag már az óceánok vizében van.

Egy másik kutatásból kiderül az is, hogy a műanyagok 90 százaléka Ázsiából és Afrikából, egészen pontosan azok tíz folyóján keresztül ömlik a nyílt vizekbe.

A műanyagszemét nemcsak fizikai jelenléte miatt veszélyes az élővilágra, hanem azért is, mert azokban könnyebben összegyűlnek a baktériumok (például az E. coli), amelyek akár az emberek szervezetébe is bejuthatnak. 

Az évente az óceánokba jutó szemét 30 százalékáért Kína felel, innen 2,4 millió tonna műanyag jut a tengerekbe.

Kínát követi Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám, Sri Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria és Banglades.

Gyerekek gyűjtenek szemetet az indonéz tengerparton Fotó: Shutterstock

A műanyagszemét nemcsak az óceánok, hanem a folyók élővilágát is veszélyezteti. Ez a probléma hazánkban elsősorban, de korántsem kizárólagosan, a Felső-Tisza vidékét érinti. A PET Kupa szervezőinek figyelemfelhívó rövidfilmje a magyarországi helyzetbe nyújt betekintést. Drámai képsorok következnek...

Neked ajánljuk
A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok és Kína Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam