2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Negyedik helyen végzett a zengővárkonyi fa az Európai Év Fája versenyben

Portugália, Spanyolország és Oroszország jelöltje előzte csak meg Zengővárkony hős szelídgesztenyéjét a 2018-as Európai Év Fája versenyben. 13 ország fái versenyeztek egymással az idén, összesen több mint 200 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazás során.

A Guinness Rekordok Könyvében a „világ legnagyobb paratölgye”-ként tartják számon az első helyezett portugál „fütyülő fát”, amely az ágain daloló számtalan madárnak köszönheti nevét. Az 1783-ban Águas de Mourában elültetett paratölgy kérgét élete során már több mint húsz alkalommal hántották le, de a parafatermelés mellett gyökerei és lombozata számtalan élőlénynek biztosít lakhelyet, és nagy szerepe van a klímaváltozás hatásainak csökkentésében is.

A fütyülő parafatölgy Fotó: treeoftheyear.org

A második helyezett spanyol templomos szilfák a világszerte több mint egymilliárd fát elpusztító holland szilfavészt túlélve 450 éve állnak a Beléni Miasszonyunk-szentély környékét uralva, ahová 1650 óta járnak rendszeresen zarándokok. 

Oroszország idén először vett részt a versenyben, 188 éves jelöltje, „a belgorodi erdők öreg tölgye” a harmadik helyet nyerte el.

Magyarországot Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviselte, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Ez a fa egy igazi túlélő: élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek.

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje Fotó: treeoftheyear.org

A 300 éves gesztenyefa a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása máig erőt ad a hétköznapok küzdelmeihez.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a kulturális és természeti értékekre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel.

Neked ajánljuk
Eltűnhet a trópusi növényfajok harmada A tatár juhar lett a 2020-as év fája Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat
Tovább a forrásra: evfaja.okotars.hu
Vissza
Hírfolyam