2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberi tevékenység miatt drasztikusan csökken a biodiverzitás

Az emberi tevékenység nyomán drasztikusan csökken a Föld növény- és állatvilágának sokszínűsége, ami komoly fenyegetést jelent a világnépesség élelmiszer-, ivóvíz- és energiaszükségletére – derült ki a legfrissebb ENSZ-jelentésekből.

A biológiai sokféleség a világ minden táján hanyatlik, ami az emberek életminőségét is veszélyezteti – húzták alá a Kolumbiában tanácskozó kutatók az elmúlt három év vizsgálatait összegezve.

Robert Watson, a tanulmányok egyik szerzője szerint az egyre gyarapodó emberiségnek több élelmiszerre, ivóvízre, energiára és földterületre van szüksége, mindezt pedig a biológiai sokféleség rovására próbálják előteremteni maguknak a társadalmak.

Mezőgazdasági okokból leégetett dzsungel Fotó: Jami Dwyer / Wikimedia Commons

A szakértő szerint kulcsfontosságú természetes élőhelyek darabolódnak fel, invazív fajok árasztanak el területeket, vegyszerek kínozzák a növényeket és az állatokat, eltűnnek a szennyező anyagokat „eltakarító” vizenyős területek és mangroveerdők, túlhalászattól szenvednek a világ természetes vizei.

Hozzátette, a súlyosbodó globális felmelegedés hamarosan olyan pusztító hatással lesz a biológiai sokféleségre, mint az eddig felsorolt tényezők együttvéve.

A globális felmelegedés hatására kifakult korall Fotó: Samuel Chow / via Wikimedia Commons

A jelentések legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, úgy

  • 2050-re az amerikai kontinens a jelenleginél 15 százalékkal kevesebb növénynek és állatnak fog otthont adni.
  • A túlhalászat miatt a század közepére nem marad a kereskedelmi halászat kiszolgálására elegendő halállomány az ázsiai–csendes-óceáni régióban.
  • A friss mutatók szerint továbbá a kizárólag Európában honos fajok immár több mint negyede fenyegetett.
  • A század végére Afrika elveszítheti néhány madár- és emlősfajállományának a felét.
Fotó: Harshil Gudka / Unsplash

Az aggasztó adatok mellett a jelentések néhány sikertörténetről is beszámolnak. Az 1990 és 2015 közötti időszakban 22,9 százalékkal nőtt az erdővel borított területek aránya Kínában és Északkelet-Ázsia több másik országában is.

Az amerikai kontinensen és az ázsiai–csendes-óceáni régióban is bővültek a parkok és egyéb védett területek. A környezetvédelmi erőfeszítéseknek hála pedig egyebek között az ibériai hiúz, a szibériai tigris és az amuri leopárdok populációi is megmenekültek a kihalástól.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam