2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tegyünk a fecskékért – meg fogják hálálni!

Miközben az elmúlt közel két évtizedben nem megtizedelődött, hanem sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.

A melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv változatos nyavalyáit terjesztő szúnyogok a kontinensen észak, így hazánk felé terjeszkednek, illetve a világkereskedelem révén behurcolt egyedek nem pusztulnak el.

Füsti fecske Fotó: Pellinger Attila / Wikimedia Commons

A szúnyogok és legyek elleni védekezésben óriási szerepük van azoknak az állatoknak – például a fecskéknek! –, amelyek természetes úton, drága és veszélyes rovarölő szerek használata nélkül csökkentik ezek számát.

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kg, különböző méretű repülő rovart fogyaszt el – csak a költési időszak alatt!

Ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése.

Ennek oka egyrészt a klímaváltozás: a nyomában járó kedvezőtlen időjárás és a táplálékhiány a madarakat vándorútjuk során, és telelőhelyükön is pusztítja – ráadásul a gyakori szárazság a fészeképítést is megnehezíti.

Ugyanakkor az állattartás visszaszorulása, a fokozott rovarirtás miatt Magyarországon is csökkent az elérhető táplálék mennyisége, ahogy az ideális fészkelőhelyek száma is visszaesett. Ráadásul gyakran emberi kegyetlenség – fészkek leverése, a madarak elüldözése – miatt is meghiúsul a fészekrakás, a fiókák felnevelése.

Magyarországról nagyjából egymillió fecske tűnt el az ezredfordulót követően, ennek következtében legalább egymillió kg, azaz ezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van.

Mit tehetünk?

A meglévő, aktív természetes fészkeket és telepeket meg kell óvni. Soha ne tűrjük szó nélkül a fészkek leverését!

Ez április 1 és október 31. között tilos. A költési időszakon kívül, november 1. és március 31. között csak a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának engedélyével lehetséges. Ha fészekleverést látunk, a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban néhány soros e-mailben (lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt) tájékoztassuk a hatóságot.

Az ember-fecske konfliktusok kialakulását megelőzhetjük az ürülékpotyogást kiküszöbölő fecskepelenka felszerelésével.

Fecskepelenka Fotó: nimfea.hu

Műfecskefészkek felszerelésével is segíthetünk, ezeket lakott fészkek mellé, telepeket bővítve érdemes kihelyezni.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam