2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dráma a sasfészekben

A fiatal fiókát először a saspapa, majd a tojó is elhagyta, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak pedig nem maradt más választása, mint a magára maradt sasfióka kimentése a fészekből.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park ártéri területén élő rétisas pár életébe kaphatott betekintést bárki, aki a Filmdzsungel élő közvetítését figyelte. A bekamerázott fészekben március 10-én egy fióka bújt ki a tojásból, de öt nappal később egy – egyébként a rétisasoknál nem szokatlan – eseménysorozat következtében az éjszaka ki kellett menteni a fiókát a fészekből.

A kimentett rétisasfióka Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) / Facebook

A rétisas zavarásra érzékeny faj, ezért a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel. A drámai események azzal kezdődtek, hogy a rétisaspapa március 15-én elhagyta a családját. Továbbra sem tudni, hogy mi történt vele, baleset érte, vagy összeakaszkodott egy másik hímmel, csak annyi bizonyos, többet nem szállt vissza a fészekre, és nem hozott élelmet a tojónak és a fiókának. A mama egy pár napig még kijárt vadászni és etetni a kicsit, de aztán feltűnt egy fiatal hím a fészeknél és megzavarta.

A táplálék- vagy párkeresési céllal odatelepült hímet a tojó képtelen volt elkergetni, ezért egy idő után sem magát, sem a fiókát nem volt képes ellátni, végül ő is elhagyta a fészket, magára hagyva az alig pár napos madarat.

A szakembereknek ezért nem volt más választásuk, mint kiszedni a fiókát a fészekből, nehogy megfagyjon az éjszaka. Mint Facebook-oldalukon írják,

a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerette volna elkerülni a természeti folyamatokba történő beavatkozást, de a bekövetkezett eseménysor ezt nem tette lehetővé.

A fiókát azóta a Fővárosi Állatkert állatorvosai vették gondozásukba, és bár mesterségesen kell táplálni, de egyelőre jól van.

Neked ajánljuk
A gazdákon is múlik a nagy ragadozó madaraink sorsa Gyarapodott a fokozottan védett hazai túzokállomány Egy súlyosan veszélyeztetett halfajt menekítettek ki a bozóttűz miatt Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam